Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić u posjeti OEBS-u: Crna Gora - faktor u izgradnji stabilnosti i međusobnog povjerenja na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 03.04.2014. 03:27 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose sa javnošću
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić susrela se tokom zvanične posjete OEBS-u, sa generalnim sekretarom te organizacije Lambertom Zanijerom.

Ministarka Pejanović-Đurišić je u razgovoru izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa OEBS-om, naročito u političko-vojnoj dimenziji i naglasila značaj regionalnih inicijativa, uz poziv ambasadoru Zanijeru da učestvuje na ministarskoj konferenciji koja će se održati u Crnoj Gori polovinom oktobra tekuće godine. Ona je posebno naglasila značaj OEBS-a u stabilizaciji prilika u Ukrajini, izrazivši spremnost Crne Gore da podrži rješavanje ukrajinske krize na miran način, uz puno poštovanje političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje. Ministarka je informisala domaćina i o prioritetima Crne Gore u kontekstu evroatlanskih integracija i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane sprovodi u reformi sektora odbrane. 

Ambasador Zanijer je zahvalio na predstavljenim rezultatima reforme crnogorskog sektora odbrane i realizaciji niza projekata koji se sprovode u saradnji sa OEBS-om, naglašavajući uspjeh u realizaciji MONDEM programa koji je prepoznat kao projekat uspješne saradnje OEBS-a i Crne Gore. 

U nastavku posjete OEBS-u, ministarka Pejanović- Đurišić je učestvovala na Forumu za bezbjednosnu saradnju. U svom obraćanju izrazila je zahvalnost članicama OEBS-a na do sada opredijeljenim sredstvima za realizaciju MONDEM programa i pozvala ih na nastavak podrške do njegove konačne implementacije i završetka. 

O iskustvima upravljanja i implementacije MONDEM programa govorili su i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova i stalni predstavnik UNDP-a Rastislav Vrbenski.

Predstavnici držva članica OEBS-a čestitali su Vladi Crne Gore i Ministarstvu na posvećenosti u sprovođenju reformi u sektoru odbrane i rješavanju viškova naoružanja, ističući značaj Crne Gore u procesu izgradnje stabilnosti i međusobnog povjerenja u regionu Zapadnog Balkana. 

Evropska unija je u svojoj izjavi izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u dosadašnjoj implementaciji MONDEM programa, naglašavajući potrebu dalje podrške i pozvala Misiju OEBS-a da nastavi sa aktivnostima na tom planu.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?