Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Stijepović prisustvovao promociji izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva na Sajmu knjiga u Podgorici

Objavljeno: 09.05.2014. 22:44 Autor: Ministarstvo prosvjete/Biro za odnose s javnošću
   
   
Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović u petak, 9. maja 2014. godine prisustvovao je promociji izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz domena inkluzivnog obrazovanja, koji je održan u okviru pratećih programa Sajma knjiga u objektu Delta city. 

Prateći trendove i omogućavajući primjenu alternativne i savremene tehnologije koja se koristi u cilju nesmetanog svakodnevnog funkcionisanja procesa učenja đece sa posebnim obrazovnim potrebama Ministarstvo prosvjete i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prepoznali su potrebu da profesionalcima koji neposredno realizuju nastavni proces ili pružaju dodatnu podršku đeci olakša svakodnevni rad. U tom cilju pripremljen je niz specijalizovanih i tematskih priručnika za rad s đecom s posebnim obrazovnim potrebama koji će biti prezentovani na Sajmu knjiga. Neki od njih su “Pristup inkluzivnoj praksi u vaspitanju i obrazovanju“, „Inkluzivno vaspitanje i obrazovanje u osnovnoj školi“, „Individualni razvojno-obrazovni program“, „Priručnik za vaspitače, nastavnike i druge profesionalce“, „Poteškoće u čitanju i pisanju“, „Priručnik za rad s đecom u procesu opismenjavanja“, „Ovladavanje matematičkim pojmovima bez muke“ i Priručnik za I ciklus.

Ova izdanja predstavljaju ogromnu pomoć i podršku nastavnom kadru kako u sticanju specifičnih znanja o smetnjama u razvoju, tako i u njihovoj primjeni u obrazovno-vaspitnom procesu. Zahvaljujući priručnicima za rad, nastavnici su spremniji da pokažu inicijativu i autonomnost za rad u učionici. Raste stepen njihovog samopouzdanja i sigurnosti da kompetentno odgovore na potrebe đece.

Osim toga, ministar je posjetio i izložbeni prostor Podgoričkog sajma knjiga, ocijenivši da je Crna Gora zemlja, koja je kako kroz istoriju, tako i danas, posvećena knjizi. Tome svjedoči i činjenica da je ovdje štampana prva knjiga kod Južnih Slovena. Nema ni jednog velikog grada koji nije prepoznatljiv po sajmu knjiga. Tako je i sa Podgoricom.

Na Sajmu knjiga takođe su promovisana izdanja koja predstavljaju zajedničke projekte osmišljene i realizovane od strane Ministarstva prosvjete i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Bilo je riječi o izdanjima iz oblasti crnogorske književnosti za đecu i omladinu, iz oblasti savremene crnogorske romaneskne književnosti i iz oblasti inkluzivnog obrazovanja.


Ministarstvo prosvjete/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?