Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Parafiran Sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju (Eurodžast)

Objavljeno: 20.04.2015. 22:45 Autor: Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
U Hagu je danas parafiran Sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju (Eurodžasta), nakon što su delegacija Crne Gore koju je predvodila direktorica Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu pravde Svetlana Rajković i delegacija Eurodžasta na čelu sa šeficom Odjeljenja za spoljnu saradnju Malči Gabrijelčič, razmotrile i usaglasile tekst nacrta Sporazuma. Ubrzo će uslijediti i zvanično potpisivanje ovog, za Crnu Goru, izuzetno značajnog Sporazuma.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji jedna je od ključnih mjera u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, predviđena Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, čije ispunjavanje je od posebnog značaja za ukupne pregovore između Evropske unije i Crne Gore u poglavlju 24. Sporazumom se unapređuje saradnja u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona sa članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume s Eurodžastom.

Uspostavljanjem ugovornog odnosa između Crne Gore i Eurodžasta unapređuje se integracija Crne Gore u institucionalnu strukturu Evropske unije i olakšava priprema crnogorskih institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu do preuzimanja odgovornosti nakon sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji. 

Sporazumom, koji je danas parafiran, definisan je obim saradnje Crne Gore i ovog tijela i utvrđena nadležna tijela za sprovođenje sporazuma, uz modalitete razmjene informacija, sa posebnim osvrtom na pitanja privatnosti i zaštite ličnih podataka i bezbjednosti podataka.

Predstavnici Eurodžasta posjetili su Crnu Goru 2013. i 2014. godine nekoliko puta, u cilju ocjene trenutnog stanja i implementacije preporuka usmjerenih ka potpisivanju Sporazuma. Nakon posjete u oktobru 2014. godine konstatovano da su sve preporuke Eurodžasta uzete u obzir i u potpunosti implementirane u praksi, što predstavlja veoma pozitivan korak, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su preporuke ispunjene za period manji od godinu dana.

Eurodžast je agencija Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, u čijem radu učestvuju predstavnici država članica Evropske unije. Osnovan je sa ciljem da poveća efektivnost saradnje i koordinaciju između nadležnih tijela država - članica Evropske unije u sprovođenju postupaka istrage i gonjenja teškog prekograničnog i organizovanog kriminala, kao i za unapređenje postupaka pružanja složenijih oblika međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i za ubrzanje postupaka izručenja.

Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?