Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pažin posjetio Eurodžast: Potpisivanje Ugovora sa Eurodžastom doprinijeće pripremi crnogorskih institucija za članstvo u EU

Objavljeno: 01.06.2015. 22:32 Autor: Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
 
 

Procedura koja prethodi zaključenju Ugovora između Crne Gore i Eurodžasta (Eurojust) teče planiranom dinamikom, pa se do kraja ove godine može očekivati njegovo potpisivanje - saopšteno je na današnjem sastanku ministra pravde Zorana Pažina sa čelnicima Evropske jedinice za pravosudnu saradnju u Hagu.

Pažin se u sjedištu Eurodžasta sastao sa potpredsjednikom te organizacije i nacionalnim predstavnikom Španije Fransiskom Himenez-Bijarehom, potpredsjednikom i nacionalnim predstavnikom Slovačke Ladislavom Harmanom i šeficom Tima za spoljne odnose i nacionalnim predstavnikom Slovenije Malči Gabrijelčič.

Izrazivši obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom crnogorskih institucija i Eurodžasta, sagovornici su se saglasili da će potpisivanje Ugovora doprinijeti njenom produbljivanju i pripremi crnogorskih institucija za članstvo u EU.

Pažin je istakao da je Crna Gora posvećena borbi protiv kriminala sa prekograničnim elementima i, generalno, unapređenju pravosudne saradnje, što se ogleda u činjenici da su crnogorske pravosudne institucije stekle status posmatrača u svim relevantnim evropskim pravosudnim mrežama.

Sporazumom, koji je parafiran 20. aprila ove godine, definisan je obim saradnje između Crne Gore i ovog evropskog tijela, utvrđena nadležna tijela za njegovo sprovođenje, a jasno su prepoznati i modaliteti razmjene informacija, sa naglaskom na pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka i bezbjednosti podataka.

Sporazumom se unapređuje saradnja u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona sa državama članicama Evropske unije i drugim državama koje su sklopile slične sporazume sa Eurodžastom.

Sastankom u Eurodžastu počela je dvodnevna posjeta ministra Pažina institucijama EU u Hagu i Briselu, koja se nastavlja sjutra, sastancima u Savjetu EU i Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću

Foto: © Eurojust 2015

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?