Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Šegrt u radnoj posjeti zdravstvenim ustanovama u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu

Objavljeno: 18.03.2016. 23:37 Autor: PR služba Ministarstva zdravlja

Ministar zdravlja prof.dr Budimir Šegrt obišao je, u petak, 18.03.2016. godine, zdravstvene ustanove u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu, u sklopu drugog redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, a u cilju sagledavanja trenutnog stanja i rješavanja eventualnih problema u funkcionisanju.

Nakon obilaska zdravstvenih ustanova i razgovora sa menadžmentima, ministar Šegrt je ocijenio da je kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite na izuzetno visokom nivou i da građani u ovim sjevernim opštinama dobijaju kvalitetnu, pravovremenu i efikasnu zdravstvenu zaštitu.

Kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u ustanovama na sekundarnom nivou, uporkos ograničenim i dotrajalim prostornim kapacitetima, takođe je unaprijeđen u proteklih gotovo godinu dana u ovim sjevernim opštinama. U Opštoj bolnici Bijelo Polje, koju je ministar Šegrt za proteklih godinu dana obišao peti put, zahvaljujući zajedničkim naporima menadžmenta i Ministarstva zdravlja, značajno su poboljšani uslovi za rad i pružanje zdravstvenih usluga. Ministru Šegrtu je predočeno da je obezbijeđeno efikasnije funkcionisanje i organizacija rada unutar sistema, tako da sada ova zdravstvena ustanova, prostorno i profesionalno, može da odgovori potrebama građana za zdravstvenom zaštitom.

Zdravstvene ustanove u Pljevljima, kako je nakon obilaska i razgovora sa nadležnima ocijenio ministar Šegrt, primjer su dobrog funkcionisanja i koordinacije primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite i hitne medicinske pomoći. Iako rade u prilično lošim prostornim uslovima, zahvaljujući dobroj organizaciji, kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima Pljevalja je na visokom nivou. Ministar zdravlja razgovarao je i sa predsjednikom Opštine Pljevlja Mirkom Đačićem o mogućnosti uključivanja lokalne uprave u projekte koji imaju za cilj obezbjeđivanje kvalitetnije bolničke infrastrukture, budući da je objekat bolnice veoma star i dotrajao i unapređenje zdravstvene zaštite stanovnika sa ovog područja.

U cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite građanima, ministar Šegrt je u razgovoru sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, istakao da je potrebna reorganizacija zdravstvenog sistema prema stvarnim potrebama, kao i da je neophodna racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i bolja kontrola rada. On je kazao da je, u tom smislu, neophodno poboljšati koordinaciju na svim nivoima zdravstvene zaštite, uvesti kliničke i terapijske vodiče i smjernice i sprovoditi kontimuiranu edukaciju i stručno usavršavenje zdravstvenih radnika. Ministar Šegrt je ukazao da je zajednički cilj unaprjeđenje zdravstvenog sistema po svim segmentima kroz permanentnu edukaciju medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite. Samo na taj način, kako je istakao, uspostaviće se savremeni principi zdrave, sigurne i kvalitetne medicinske prakse i obezbijediti kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita svim građanima, kao krajni cilj svakog modernog i održivog zdravstvenog sistema. On je podsjetio da je koncept kontinuirane medicinske edukcije, kao zakonska obaveza zdravstvenih ustanova i zaposlenih u zdravstvenom sistemu, po prvi put osmišljen, s ciljem da se savremeni trendovi i znanja blagovremeno i aktivno implementiraju u svakodnevni rad u zdravstvenom sistemu. S tim ciljem sačinjen je sveobuhvatan jedinstveni Plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kako za ljekare, tako i za srednji medicinski kadar, koji će se sprovoditi u svim zdravstvenim ustanovama tokom 2016. godine.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?