Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Žugić - Skot u Vašingtonu: MMF podržava proaktivan pristup Vlade pri izradi konsolidacionog fiskalnog plana

Objavljeno: 22.04.2016. 01:03 Autor: Ministarstvo finansija / Služba za odnose s javnošću
Ministar fInansija Radoje Žugić, tokom službene posjete Vašingtonu, susreo se danas sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru i Veliku Britaniju, Alasderom Skotom, sa kojim je razmijenio mišljenja o najnovijim makroekonomskim kretanjima u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na predložene mjere srednjeročne fiskalne konsolidacije u kontekstu jačanja strukturnih reformi i konkurentosti crnogorske ekonomije.

Šef misije je naglasio da MMF podržava proaktivan pristup Vlade pri izradi kredibilnog konsoldacionog fiskalnog plana, što potvrđuje njen odgovoran odnos u sagledavanju i nalaženju načina za prevazilađenje fiskalnih rizika, upravljanju javnim finansijama i poštovanju preporuka MMF-a. On se saglasio se sa ministrom Žugićem da kredibilni fiskalni plan treba da balansira između fiskalne konsolidacije, koja ne bi ugrozila rast i konkurentnost Crne Gore, i mjera koje bi bile dovoljno konzervativne, i koje bi inostrani investitori i tržište kapitala prepoznali kao realne, kredibilne i ostvarive. Balansiranje ta dva uslova, kako je istaknuto, od posebne su važnosti za zemlje sa ograničenim monetarnom politikom, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom. S tim u vezi, MMF će sa pažnjom analizirati predloženi plan konsolidacije, posebno sa aspekta multiplikacije fiskalnih efekata na budući rast i dati eventualne sugestije - rekao je Alsader Skot

Povodom potencijalne prodaje koncesije za autoput, gospodin Skot smatra da bi ona značajno uticala na smanjenje profila rizika javnih finansija.

Ministar Žugić sjutra nastavlja posjetu Vašingtonu, kada će se sresti sa izvršnim direktorom u Svjetskoj banci Frenkom Hemskerkom, izvršnim Direktorom MMF-a Menom Snelom i vicepredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cirilom Mulerom, sa kojima će razgovarati o novom partnerskom okviru Svjetske banke za Crnu Goru, posebno u dijelu finansijske podrške za povećanje otpornosti ekonomije i naročito fiskalne politike na eksterne šokove.

Ministarstvo finansija / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?