Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mjera 1 – INVESTICIJE U FIZIČKI KAPITAL POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

Objavljeno: 21.02.2018. 14:24 Autor: MPRR

Ova mjera namjenjena je podršci u primarnu proizvodnju i ima za cilj unaprjeđenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima.

Korisnici ove mjere su pravna ili fizička lica, odnosno poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeće ili preduzetnik registrovan za djelatnost ribarstva u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Kroz ovu mjeru podržavaju se investicije u sledeće sektore poljoprivredne proizvodnje: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Podržava se izgradnja, proširenje ili rekonstrukcija objekata; nabavka namjenske opreme i mehanizacije; investicije u sisteme za navodnjavanje; nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade; investicije u poboljšanje zemljišta. Detaljnije o investicijama koje se podržavaju može se pronaći u Listi prihvatljivih troškova, koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II PROGRAM).

Podržavaće se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000€ (nije uključen PDV).

Iznos podrške je do 60% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, izuzev:

  • 65% prihvatljivih troškova za ulaganja realizovana od strane mladih farmera (do 40 godina starosti u vrijeme donošenja odluke o podršci)
  • 70% prihvatljivih troškova za ulaganja koja sprovode poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima (iznad 600 m nadmorske visine)

Dodatnih 10% može se dodijeliti ulaganjima u skladištenje tečnog stajnjaka u cilju zaštite životne sredine samo za taj dio investicije.

Mjera će se sprovoditi kroz objavljivanje Javnih poziva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?