Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mjera 3 – INVESTICIJE U FIZIČKI KAPITAL VEZANO ZA PRERADU I MARKETING POLJOPRIVREDNIH I RIBLJIH PROIZVODA

Objavljeno: 21.02.2018. 14:26 Autor: MPRR

Ova mjera namjenjena je podršci u prerađivačke kapacitete i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili sve EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.

Korisnici ove mjere su privredna društva upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative.

Kroz ovu mjeru podržavaju se investicije u sledeće sektore prerade poljoprivrednih proizvoda: prerada mlijeka, prerada mesa, prerada voća i povrća, žitarica, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, proizvodnja vina, prerada maslina i prerada ribe i proizvoda akvakulture.

Podržava se izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem, preradu, i skladištenje proizvoda, kupovina namjenske opreme i mehanizacije; uređenje infrastrukture; izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora; investicije u opremanje sistema za štednju energije, zaštitu životne sredine, opremu i sredstva za ponovnu preradu repromaterijala i preradu, tretman i odlaganje otpada i nusproizvoda. Detaljnije o investicijama koje se podržavaju može se pronaći u Listi prihvatljivih troškova, koja je sastavni dio Uredbe o postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II PROGRAM).

Podržavaće se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000 do 1.500.000€ (nije uključen PDV).

Iznos podrške je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu.

Dodatnih 10% može se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada.

Mjera će se sprovoditi kroz objavljivanje Javnih poziva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?