Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Salcburg: Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića povodom izbora za protektora Evropske akademije nauka i umjetnosti

Objavljeno: 06.03.2010. 18:55 Autor: Govori i Izjave
MILO ĐUKANOVIĆ, PREMIJER CRNE GORE:
(Govor povodom izbora za protektora Evropske akademije nauka i umjetnosti, Salzburg, 06.03.2010. godine)





Poštovani gospodine Unger,
Uvaženi akademici,
Dame i gospodo,

Učinili ste veliku čast Crnoj Gori, i meni lično, mojim izborom za Protektora Evropske akademije nauka i umjetnosti. Hvala vam. Uvijek je za svakog političara, rekao bih posebno iz malih, balkanskih zemalja, kao što je Crna Gora, privilegija biti u društvu mislilaca, koji svojim radom i znanjem pomjeraju granice naučne misli, sveopšteg progresa, i svjetske civilizacije. Posebno, kada se radi o evropskoj i svjetskoj eliti, iz koje su ponikli i mnogi laureati Nobelove nagrade, koju okuplja ova Akademija. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost i za to što ste svojim djelom trajno obogatili evropsku i svjetsku naučnu riznicu.

Ovo doživljavam kao veliko priznanje rezultatima koje je Crna Gora, danas najmlađa članica Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, ostvarila na putu svog demokratskog i ekonomskog preporoda, i izboru njenog strateškog evropskog i evroatlantskog puta. U osnovi te naše državne strategije je spoznaja da samo izgradnjom društva znanja, kroz modernu reformu obrazovnog sistema i razvoj naučne misli, možemo računati na izvjesno bolju, evropsku budućnost crnogorskog multietničkog društva, i države Crne Gore. Time se na najbolji način možemo pozicionirati u regionu, i doprinositi traženju odgovora na zajedničke evropske i globalne izazove. Znanje i obrazovanje, rekao bih, mora biti najveći resurs za male populacije, i male zemlje kao što je Crna Gora. Tako ćemo najbolje valorizovati prirodne i društvene potencijale, i našu viziju izgradnje moderne evropske države.

Iako je naša prošlost na balkanskoj vjetrometini uglavnom bila ratnička, tokom cijele istorije, crnogorski vladari i slobodoumni ljudi širili su u Crnoj Gori evropski duh, i istrajavili u potrebi da svoj narod svrstaju u red prosvijećenih naroda Evrope. Još potkraj XV vijeka, u vrijeme otkrića Amerike, u našoj kulturnoj i duhovnoj prijestonici Cetinju, štampana je prva knjiga na južnoslovenskim prostorima. Vladika i gospodar Crne Gore Petar II Petrović Njegoš, čije je genijalno djelo ''Gorski vijenac'' štampano u Beču, uporedo je, i mačem i perom, vodio borbu za crnogorsku slobodu. Crnogorski slikari, pisci i drugi stvaraoci kroz vjekove, do današnjeg dana, trajno su obogatili evropsku kulturnu baštinu. U ovom ''vijeku znanja'', savremene generacije, na tim čvrstim temeljima ocrtavaju svoj identitetski lik u ujedinjenoj Evropi.

Za to nas preporučuje i način na koji smo obnovili svoju modernu državu prije nepune četiri godine mirnim, demokratskim putem, na referendumu, po najvišim evropskim standardima, po prvi put u dugoj istoriji Balkana. Vjerujem da je i taj događaj presudno uticao na vašu odluku da mi dodijelite ovo visoko priznanje.

Crna Gora je danas stjecište relevantnih međunarodnih skupova, u organizaciji crnogorske Akademije nauka i umjetnosti, obrazovnih i drugih kulturnih i naučnih institucija. Naučne ustanove aktivno učestvuju u promišljanju savremenih društvenih tokova i otvaranju novih vizija. U susret novim izazovima i razvojnim šansama, Vlada ohrabruje naučnu javnost da se dinamično uključi u realizaciju onih projekata na kojima će se temeljiti budući razvoj Crne Gore.

Dozvolite, na kraju, da još jednom izrazim svoje duboko poštovanje i zahvalnost predsjedniku i svim članovima Evropske akademije nauka i umjetnosti na izboru za protektora ovog evropskog hrama znanja.

Čestitam vam veliki jubilej 20 godina postojanja Evropske akademije nauka i umjetnosti. Vaš pojedinačni i zajednički rad trajno je učvrstio temelje evropske arhitekture za XXI vijek. Želim vam dalje uspjehe u toj vašoj nezamjenjivoj ulozi.

Zahvaljujem na pažnji!
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?