Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Vlada Republike Crne Gore utvrdila Predlog zakona o identifikaciji i registraciji životinja

Objavljeno: 29.05.2007. 20:02 Autor: Veterina
Vlada Republike Crne Gore je na sjednici od 24.05.2007.godine, na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrdila Predlog zakona o identifikaciji i registraciji životinja.
Identifikacija i registracija životinja je jedan od bazičnih segmenata za uspostavljanje visokih standarda u stočarskoj proizvodnji, usvajanje novih standarda u sistemu zaštite zdravlja životinja i izgradnji prepoznatljivog sistema praćenja i kontrole zdravlja životinja i bezbijednosti hrane životinjskog porijekla jer se time omogućava praćenje od "štale do trpeze", odnosno obezbjeđuje sledljivost tokom čitavog lanca ishrane. Ovim se odezbjeđuje proizvodnja bezbjedne hrane i adekvatna zaštita zdravlja potrošača, kao krajnjih korisnika, što je i osnovni cilj donošenja ovog zakona. Istovremeno, ovim se doprinosi stvaranju uslova za širenje našeg tržišta, povećanju konkurentnosti naših proizvođaća i boljem plasmanu domaćih proizvoda.
Predloženi Zakon o identifikaciji i registraciji životinja je velikim dijelom harmonizovan sa EU propisima i prilagođen lokalnim uslovima uzgajanja životinja. Predloženim zakonom stvorena je osnova za donošenje niza podzakonskih akata, sa kojima će se postići odgovarajući nivo usaglašenosti propisa iz oblasti identifikacije i registracije životinja i stvaranje uslova za obilježavanje goveđeg mesa.
Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?