Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za službenog veterinara

Stručni ispit za službenog veterinara održaće se 17. januara 2022. godine, u prostorijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Serdara Jola Piletića, br. 26, Podgorica. Početak polaganja u 10:00h.

Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja datuma, vremena i mjesta polaganja stručnog ispita.

Zakonom o veterinarstvu („Sl. list CG “, br. 30/12, 48/15, 52/16 i 43/18) propisani su uslovi za službenog veterinara, koji uz ostale uslove, treba da ima i položen stručni ispit za službenog veterinara (član 140).

Zakonom o veterinarstvu (član 138a) je propisana mogućnost obavljanja službenih kontrola - pregledi kopitara, papkara, živine, kunića i divljači prije i poslije klanja i svježeg mesa (ante mortem i post mortem) od strane ovlašćenih veterinarskih ambulanti.  

Ovlašćenje se može izdati veterinarskoj ambulanti koja je upisana u registar veterinarskih organizacija i službi i koja ima zaposlenog veterinara na neodređeno vrijeme sa položenim stručnim ispitom za službenog veterinara sa najmanje pet godina radnog iskustva u struci - ovlašćeni veterinar. 

Pravilnikom o programu i načinu polaganja stručnog ispita za službenog veterinara („Sl. list CG “, broj 68/17 i 6/18) bliže je propisan program i način polaganja stručnog ispita.

Polaganje ispita organizuje i sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i polaže se pred ispitnom komisijom koju je obrazovala Uprava.

Veterinari koji su položili stručni ispit za rad u organima državne uprave do dana stupanja na snagu Zakona o veterinarstvu, odnosno do 31. marta 2014. (član 168. Zakona o veterinarstvu) nijesu dužni da polažu i stručni ispit za službenog veterinara.

Pravilnikom o programu i nacinu polaganja stručnog ispita za službenog veterinara ("Sl.list CG" br. 68/2017 i 6/2018) propisan je program i način polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova službenog veterinara, sastav i način rada ispitne komisije, obrazac zapisnika o polaganju stručnog ispita i obrazac uvjerenja o položenom stručnom ispitu.


Program i literatura dati su u Prilogu koji je sastavni dio ovog pravilnika.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?