Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održani Dani crnogorske kulture – “Petrovdanski sabor crnogoraca Hrvatske”

Objavljeno: 12.07.2022. 15:58 Autor: USDI
U organizaciji Nacionalne zajednice crnogoraca Hrvatske i Nacionalne zajednice crnogoraca Rijeka održan je “Petrovdanski sabor – Dani crnogorske kulture u Rijeci” u trajanju od 04-09. jula 2022. godine. Program je bio obogaćen zanimljivim sadržajem poput međunacionalnog turnira u šahu, izložba slika Bešlić Nikole, polaganje vijenaca na spomen obilježje poginulom partizanu Svetozaru Vučiniću i na kraju Petrovdanski sabor Crnogoraca Hrvatske koji je održan u Park šumi Golubinjak kraj Rijeke.

USDI

Na završnoj manifestaciji ispred Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima prisustvovao je v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi zajedno sa visokom delegacijom Ministarstva vanjskih poslova, na čelu sa generalnom direktoricom Stanicom Popović. Jakupi je održao govor, u kom je pozdravio prisutne goste, zahvalio se domaćinima na pozivu i istakao čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju koji uspješno gaji očuvanje i razvijanje crnogorskog nacionalnog identiteta. Takođe, istakao je da je evropsku integraciju neophodno graditi na punom uvažavanju i razvijanju prava i identiteta malih naroda, koje samo zajednički mogu biti subjekti vlastite sudbine. Kao predsjednik komisije za raspodjelu sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima izrazio je posebno zadovoljstvo što je Uprava finansirala jedan ovakav impresivan događaj.

Prisutnima se obratio i predsjednik Nacionalne zajednica Crnogoraca, Danilo Ivezić, riječima “Da je vječna Crna Gora” i sa ponosom istakao da Udruženje Crnogoraca Primorsko-goranske županije djeluje već 25 godina i radi na afirmaciji istorije Crnogoraca i njihove kulture. Ivezić je naglasio važnost dva dijela crnogorske istorije: crnogorski ustanak i Dan državnosti Crne Gore.

USDI

Pokrovitelji manifestacije su, između ostalih, bili: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, koja je svojim programom za sufinansiranje projekata finansijski podržala ovaj događaj, Savjet za nacionalne manjine RH, Primorsko goranska županija i Grad Rijeka.

USDI
USDI
USDI
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?