Abazović dočekao Sančesa: Prva posjeta španskog premijera Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti

Objavljeno: 31.07.2022. 14:18 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović svečano je dočekao danas na Vili Gorica premijera Kraljevine Španije Pedra Sančesa Peresa-Kastehona koji danas, u okviri radne posjete Zapadnom Balkanu, boravi u Crnoj Gori.

Premijer Abazović je španskog predsjednika Vlade dočekao uz najveće državne počasti, zajedno sa potpredsjednicom Vlade Jovanom Marović i ministrom Goranom Đurovićem.

Nakon svečanog dočeka i intoniranja zvaničnih himni dvije države, uslijedio je tête-à-tête razgovor dvojice zvaničnika.

Tokom bilateralnog sastanka delegacija Crne Gore i Španije konstatovano je da postoji potencijal za razvoj prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dvije države, čemu svakako doprinosi aktivan politički dijalog na najvišem nivou.

Dajemo punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. Crna Gora mora da je ujedinjena, stabilna i da uradi potrebne reforme. Možete odigrati važnu ulogu u cilju postizanja stabilnosti u regionu. Zapadni Balkan pripada u EU, a Crna Gora je prva u redu. Cilj politike proširenja i integracionog procesa je da gradimo jaku Evropu, istakao je premijer Španije.

Predsjednik Vlade Sančes je naveo da Kraljevina Španija otvara Kancelariju u Crnoj Gori i da će na njenom čelu biti otpravnik poslova Manuel Duran Himenes-Riko.

Predsjednik Vlade Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete premijera Sančesa istakavši da je ovo istorijski momenat jer se radi o prvoj posjeti španskog premijera Crnoj Gori od sticanja naše nezavisnosti.

Premijer Abazović se zahvalio Sančesu na kontinuiranoj podršci u ostvarivanju naših spoljnopolitičkih prioriteta - našem evropskom putu i jačanju partnerstva u okviru NATO.

Abazović je podcrtao da je Crna Gora država koja na najbolji mogući način proces proširenja može oživiti, naglasivši da se radi o državi koja stoprocentno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i NATO, ali i snažno podržava politiku otvorenih vrata za sve zainteresovane države, što je najbolje pokazala u odnosu prema Švedskoj i Finskoj.

Premijer Abazović je naznačio da Crna Gora promoviše politiku mira, stabilnost i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu i želi da podstiče novu politiku pomirenja i saradnje u regionu.

Premijer Španije Pedro Sančez u posjeti Crnoj Gori (31.07.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?