Abazović i Rama predstavili projekat mosta na Bojani

Objavljeno: 08.06.2022. 13:23 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama tokom današnjeg bilateralnog susreta na marginama Inicijative Samita "Otvoreni Balkan" prezentovali su javnosti zajednički infrastrukturni projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem.

Veoma sam srećan zbog ovog projekta i ovo je nešto o čemu smo razgovarali u Tirani prošlog ljeta. Sada smo vrlo blizu početku realizacije ove ideje. Crna Gora je ovogodišnjim budžetom predvijedjela dio novca samo za izgradnju ovog mosta. Vjerujem da ćemo početkom septembra moći da potpišemo Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane. Ovaj projekat, odnosno most, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto, čemu bi sigurno doprinijela izgradnja mosta. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali na bolje naše države, istakao je predsjednik Abazović tokom prezentacije projekta.

Razgovori o pomenutom projektu započeti su tokom prve posjete tada potpredsjednika 42. Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića, kada je najavljen rad na izradi projekta međunarodnog mosta preko rijeke Bojane.

Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju dvije države, istakao je premijer Albanije Rama.

U Budžetu za 2022. godinu odvojeno je oko 3.500.000 eura za izgradnju pomenutog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države. Oko 34km nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području dvije države, ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou. Istaknuto je da je trenutna udaljenost između Ulcinja i Velipoje oko 73km, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko 1km.

Dritan Abazović - Edi Rama, predsjednik Vlade Albanije

Dokumenta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?