Abazović – Lundberg: Snažna posvećenost saradnji i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja

Objavljeno: 10.05.2022. 10:56 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

„Crna Gora je posvećena temeljnim vrijednostima i poštovanju Povelje UN, kao i ostvarivanju ciljeva definisanih u Agendi 2030. Njegujemo multilateralizam otvorenu saradnju i snažimo partnerstvo sa Ujedinjenim nacijama“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija Piterom Lundbergom.

Rezidentni koordinator UN Piter Lundberg čestitao je predsjedniku Vlade Abazoviću stupanje na dužnost i izrazio nadu da će UN sa Vladom i premijerom nastaviti uspješnu saradnju. 

Sistem Ujedinjenih nacija nastaviće da bude pouzdan partner Crnoj Gori u ispunjavanju nacionalnih prioriteta kao i u ostvarivanju Agende 2030 kako niko ne bi bio izostavljen. U tom kontekstu, možete računati na punu posvećenost i podršku tima Ujedinjenih nacija u zemlji. – kazao je Lundberg, ističući uvažavanje za aktivnu ulogu Crne Gore u Ujedinjenim nacijama i zahvalnost na kontinuiranoj posvećenosti države ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja.

Zahvalivši se na snažnoj podršci UN-a reformskoj agedni Crne Gore, predsjednik Vlade Abazović istakao je da naša država izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima, za koje je premijer naveo da su doprinijele jačanju institucionalnih kapaciteta Crne Gore, podizanju svijesti o određenim pitanjima, promjeni tradicionalnih društvenih normi, većoj inkluziji u društvu i borbi protiv diskriminacije po svim osnovama.

Izrazivši spremnost za dalje unapređenje saradnje kroz konkretizaciju definisanih inicijativa, kao i za pokretanje novih zajedničkih inicijativa, među kojima je i potpisivanje novog petogodišnjeg Programskog okvira saradnje sa UN, premijer Abazović je naglasio zadovoljstvo zbog kontinuiranog političkog dijaloga koji crnogorski zvaničnici imaju sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN, podsjetivši da se prilikom angažmana u prethodnoj Vladi i službene posjete Njujorku zvanično sastao sa generalnim sekretarom UN Antonion Guterešom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom.

Premijer je zaključio da Crna Gora snažno podržava reformske procese koji će doprinijeti da Ujedinjene nacije budu efikasnije, snažnije i relevantnije.

Sagovornici su se saglasili da je posvećenost Crne Gore multilateralizmu i sistemu UN-a, kao i drugo po redu članstvo u Savjetu za ljudska prava UN i kandidatura za Savjet bezbjednosti UN jasan pokazatelj posvećenosti i snažne aktivnosti Crne Gore u UN tijelima.

Dritan Abazović - Piter Lundberg, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori (10.05.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?