Abazović – Marin: Crna Gora i Finska da budu saveznici u EU i NATO

Objavljeno: 20.06.2022. 12:51 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Crna Gora i Finska će podržati jedna drugu na planu integracije u Evropsku uniju, odnosno NATO, jer samo snažni Evropska unija i NATO mogu zaštiti osnovne principe demokratije i suprotstaviti se potencijalnim prijetnjama po mir i globalnu stabilnost, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića i predsjednice Vlade Finske Sane Marin koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade dr Dritan Abazović zahvalio premijerki Finske na posjeti i istakao da je riječ o prvoj i ujedno istorijskoj posjeti premijerke Finske našoj zemlji. On je informisao o procesu evropske integracije Crne Gore u Evropsku uniju, s naglaskom na rezultate u poglavljima 23 i 24, istakavši da je u toku politički dijalog o nacionalnim interesima Crne Gore, te izrazio uvjerenje da će u najkraćem roku doći do rješenja pojedinih otvorenih pitanja važnih za dalju evropsku integraciju. „Crna Gora može biti prva sljedeća uspješna priča u Evropi“, kazao je on.

Premijerka Finske Sana Marin izrazila zadovoljstvo zbog posjete Crnoj Gori, ukazavši da današnji susret predstavlja sastanak dvoje premijera koji su među najmlađima na svijetu. Ona je predsjednika Vlade Crne Gore informisala o statusu aplikacije Finske za članstvo u NATO i zatražila podršku Crne Gore na tom putu. „Ruska agresija na Ukrajinu promijenila je stavove naših građana u pogledu članstva. Podrška NATO-u je sa 20% porasla na više od 80%“, kazala je premijerka Marin i zaključila da Finska ispunjava uslove za članstvo, te da će učiniti NATO jačim.

Premijer Abazović je iskazao podršku Crne Gore politici proširenja NATO-a i istakao da se zalaže za politiku otvorenih vrata, te ponovio opredijeljenost da Crna Gora, u regionu i šire, ostane faktor stabilnosti i saradnje. „Ako ne možemo uraditi dobro za naše susjede, nećemo raditi ni loše. Važno je da idemo naprijed u izgradnji regionalnog i ukupnog prosperiteta“, kazao je on.

U kontekstu realizacije evropske agende Crne Gore, premijerka Marin je iskazala punu podršku, ocijenivši da je evropskim prijateljima mjesto u evropskoj porodici.

Na sastanku je dogovoreno da se na planu unapređenja bilateralne saradnje u narednom periodu intenziviraju sastanci na ministarskom nivou.

Dritan Abazović - Sana Marin, predsjednica Vlade Republike Finske (20.06.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?