Abazović na samitu ZB: Kad savladamo korupciju i kriminal, uslijediće i pomirenje

Objavljeno: 14.10.2021. 08:47 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Svaka kriza je ujedno i nova šansa. Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju razumjeti da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukazao je potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović, na samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Skoplju u organizaciji uglednog britanskog lista "The Economist". 

Pored Abazovića, na ovogodišnjem Western Balkan Summit učestvuju premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Kosova Albin Kurti i drugi regionalni i evropski lideri. 

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Abazović je ukazao da "naša retorika mora biti kompatibilna sa našim riječima". 

Ukoliko zaista želimo da naše države postanu punopravne članice EU i da živimo u skladu sa evropskim vrijednostima, moramo promijeniti način ponašanja. Ne možemo na svojim granicama vidjeti neprijatelje, već prijatelje i partnere na zadatku izgradnje ekonomski jačeg regiona. Naš cilj je da granice budu nevidljive, da poboljšamo mobilnost i obnovimo porušene mostove prijateljstva među državama Balkana, ukazao je Abazović. 

Na pitanje vezano za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Abazović je kazao da bi se snažnijom borbom protiv tih fenomena, značajno umanjio i nacionalizam u zemljama regiona, naglašavajući tezu da „kada savladamo korupciju i kriminal, uslijediće i pomirenje“.  

Crna Gora je, za svega devet mjeseci, zaustavila šverc cigareta koji je punih trideset godina važio za državni projekat. Prema nekim procjenama, preko 20 odsto svih cigareta na prostoru EU i UK, dolazilo je iz Crne Gore i preko Luke Bar. Pored toga, uhapšene su ili se potražuju vođe najvećih kriminalnih klanova, dok su razbijene ranije strukture koje su imale podršku određenih državnih adresa. Izvršena je i zapljena 1.4 tone kokaina, šta je najveća zapljena kokaina u istoriji Zapadnog Balkana. Ali je sve to samo početak našeg rada, čiji nastavak nije moguć bez izglasavanja novog Tužilačkog savjeta (TS) i reforme tužilaštva, ukazao je Abazović.

Dritan Abazović - Zapadnobalkanski samit 2021. godine, Skoplje (14.10.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?