Abazović sa Gulijevim: Vlada, u saradnji sa Skupštinom, posvećena političkom dijalogu

Objavljeno: 12.05.2022. 11:35 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

„Vlada Crne Gore će, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, biti posvećena političkom dijalogu, smanjenu političkih razlika, većoj socijalnoj inkluziji i jačanju kohezivnog faktora u društvu“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa Azajem Gulijevim, specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U pratnji gospodina Gulijeva, bili su i Dominik Vag, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao i Šerif Abdili i Roberto Ferari, iz Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Azaj Gulijev je istakao da je njegova uloga, kao potpredsjednika Parlamentarne Skupstine OEBS-a, promocija parlamentarnog dijaloga. S tim u vezi, Gulijev se interesovao za mogućnost organizovanja Parlamentarnog foruma u Crnoj Gori. Premijer Abazović je pozdravio ovu ideju, ukazavši da je ovo prvenstveno pod pokriviteljstvom Skupštine, ali da bi Vlada svakako pružila podršku u ostvarivanju ove inicijative.

Predsjednik Vlade Abazović je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih odnosa i ukupne saradnje zmeđu Crne Gore i OEBS-a i njegovih struktura, koji se potvrđuju kroz redovan dijalog i posjete na visokom nivou.

Crna Gora je zahvalna na podršći OEBS-a u oblastima demokratizacije, ljudskih prava, vladavine prava i medija, što uključuje posmatranje izbora i pomoć u reformi izbornog zakonodavstva, koji doprinose jačanju crnogorskih institucija i napretku na putu ka članstvu u EU.

 „S obzirom na to da smo posebno fokusirani na napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zadovoljstvo nam je što učestvujemo u regionalnom projektu OEBS-a o praćenju suđenja koji podržava efikasnije sprovođenje pravde u slučajevima korupcije i predmetima organizovanog kriminala pred sudovima Crne Gore“, istakao je predsjednik Abazović.

Predsjednik je naveo da je regionalna saradnja jedan od stubova naše spoljne politike i da Crna Gora ostaje posvećena održavanju konstruktivnih odnosa sa svim zemljama regiona, zasnovanim na međusobnom poštovanju i razumijevanju. „Aktivno učestvujemo u organizacijama i inicijativama regionalne saradnje, u cilju učvršćivanja stabilnosti i obezbjeđivanja ekonomskog i drugih vidova razvoja“, zaključio je predsjednik Abazović.

Dritan Abazović – Azaj Gulijev, specijalni predstavnik za JI Evropu i potpredsjednika PS OEBS-a (12.05.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?