Abazović sa Sinkevičiusom i Lajčakom: Vlada će posvećeno raditi na reformama

Objavljeno: 18.03.2021. 09:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović imao je odvojene susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom i specijalnim predstavnikom Evropske Unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Naglašavajući značaj zaštite životne sredine, Abazović je u razgovoru sa Sinkevičiusom potvrdio jasno opredjeljenje Vlade da posvećeno radi na reformama koje se tiču pregovaračkog poglavlja 27.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana.

Abazović je istakao da će Vlada staviti veći fokus na aktivnosti u vezi zaštite i poboljšanja okoline, kao i na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo će uključiti implementaciju seta međunarodnih mjera koje će brendirati Crnu Goru kao istinsku ekološku državu, u skladu sa Ustavom.

„Mi smo odlučni da nastavimo sa razvojem naše zemlje slijedeći principe zelene ekonomije, čiste energije i štiteći okolinu. Jasna demonstracija ovoga je bila jedna od prvih odluka Vlade - da trajno zabrani dalju izgradnju malih hidroelektrana kako bi se sačuvali crnogorski vodotoci kao jedni od naših najvećih prirodnih i razvojnih resursa”, kazao je potpredsjednik Abazović.

Abazović i Sinkevičijus razgovarali su i o očuvanju i unapređenju ekoloških vrijednosti zaštićenih područja i potencijala programa Natura 2000, kao što su Ulcinjska Solana, planina Sinjajevina, Skadarsko jezero, rijeka Tara i drugi riječni vodotoci, kao i o upravljanju otpadom i kvalitetu vode.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović juče se sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Abazović je istakao da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore (pored evropskih integracija i djelovanja u okviru NATO struktura).

Potpredsjednik Abazović je kazao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Dritan Abazović - Brisel (16, 17. i 18.03.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?