AMBASADA SLOVENIJE DONIRALA PČELINJAK KUĆI MEDA U DANILOVGRADU

Objavljeno: 24.11.2021. 07:52 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Nj. E. Gregor Presker u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandra Stijovića uručio je poklon, tradicionalni slovenački pčelinjak Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore, koju je u ime Saveza primio predsjednik Radule Miljanić a koja će uljepšavati dvorište Kuće meda u Danilovgradu. Takođe, u znak nastavka dobre saradnje dvije prijateljske države zvaničnici su posadili sadnicu lipe ispred Kuće svih crnogorskih pčelara.

“Značaj pčela je nemjerljiv za društvenu zajednicu, održivi razvoj i čitavu planetu, pa je zbog toga potrebno još više podizati svijest građana o tom vrijednom insektu i najznačajnijem oprašivaču biljaka na planeti. Ova donacija je samo mali znak pažnje u okviru projekata koje Slovenija realizuje u okruženju za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom.”, kazao je ambasador Presker.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović istakao je da pčelarstvo u Crnoj Gori ima dobru perspektivu i da zato, pčelari zaslužuju veću podršku u svakom pogledu. “Ovo je sektor koji se intenzivno razvija i u kome može da se napreduje obzirom da naše podneblje raspolaže izvanrednim prirodnim resursima i destinacijama za proizvodnju vrhunskog organskog meda.”, naglasio je Stijović i podsjetio da je resorno ministarstvo, realizovalo sve javne pozive, i za tekuću godinu uz program unapređenja pčelarstva i ostale mjere podrške izdvojilo oko 300 000 eura.

 Ministar Stijović je izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru Preskeru na svemu što Slovenija radi za Crnu Goru, naglasivši da je i ovaj znak pažnje plod dobre i intezivne saradnje koju prijateljske zemlje u kontinuitetu ostvaruju.

Na ovom poklonu i drugim aktivnostima koje su uspješno realizovane u minulom periodu na obostrano zadovoljstvo, zahvalio se predsjednik SPOCG Radule Miljanić. “Inicijativa da se 20.maj ustanovi kao Svjetski dan pčela potekla je iz Slovenije i mi već tri godine obilježavamo taj datum prigodnim manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo, posebno kod mlađeg naraštaja. Nastavićemo sa tom praksom kako bi kod nas u ovoj oblasti primijenili znanja i iskustva razvijenih zemalja poput Slovenije.”, rekao je Miljanić i gostima predočio ideju da se u okviru Kuće meda izgradi edukativni park sa pratećim sadržajima za polaznike predškolskog uzrasta i učenike koji bi imali svoje radionice za ispoljavanje kreativnih sposobnosti na temu pčelarstva.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/5 Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?