Američki investitor ulaže 13 miliona eura u hotel Mediteran u Ulcinju

Objavljeno: 12.10.2021. 11:01 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

„Želimo da dolaze investicije sa Zapada i Amerike. Za Ulcinj i Crnu Goru imamo ogromne ambicije. Želimo da promijenimo Ulcinj, a kroz Ulcinj i cijelu Crnu Goru“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na press konferenciji povodom potpisivanja ugovora o ulaganju 13 miliona eura u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od strane američkog investitora Ise Bećovića.

Danas će biti potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, „Becovic menagment group Chicago“ i HTP „Ulcinjska rivijera“, kojim je planirano ulaganje u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od 13 miliona eura i izdizanje postojećih kapaciteta na servis koji bi bio četiri plus i pet zvjezdica. Tim povodom održana je press konferencija na kojoj su se obratili dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, Isa Bećović, američki investitor i izvršni direktor „Becovic menagment group Chicago“ i Bojan Đakonović, izvršni direktor HTP „Ulcinjska rivijera“.

Potpredsjednik Vlade Abazović istakao je da je dobrodošao svako ko želi da radi fer biznis u Crnoj Gori, a da oni koji ne poštuju pravila igre, zakone i Ustav Crne Gore, će morati da se odreknu svojih prava na osnovu potpisanog ugovora. Abazović je istakao da je ambicija da Ulcinj, uz ovaj hotel, kao i uz hotel „Albatros“, „Galeb“ i ono što su planovi za Veliku plažu, predstavlja jednu novu turističku vrijednost za cijelu Crnu Goru.

Ministar Milatović kazao je da su usljed drugačijih okolnosti ugovorne strane odlučile da započnu novi proces pregovora oko realizacije svojih ugovornih obaveza i ispunjenja Ugovora. 

S tim u vezi, naveo je ministar, Kupac je uputio Vladi Crne Gore dana 7. 9. 2021. godine Pismo o namjeri u kom je izrazio svoju namjeru da realizuje investiciju veće vrijednosti od one koja je bila predviđena Ugovorom i predstavio dinamički plan budućeg ulaganja.  

Vlada Crne Gore ovim postupkom pokazuje na koji način se vraća povjerenje investitora, sa jedne strane i štite interesi lokalne zajednice, kao i državni interesi, sa druge strane. Zaista sam siguran da će hotel „Mediteran“ u svom punom sjaju i kategorizaciji od 4 zvjezdice spremno dočekati turiste u ljetnjoj sezoni 2025. godine, istakao je Milatović. 

Ministar je dodao da je u cilju adekvatne kontrole realizacije investicionih aktivnosti Kupca omogućeno da Vlada Crne Gore vrši adekvatan nadzor nad projektom. 

On je istakao da ukoliko se desi da se investicija ne realizuje u skladu sa utvrđenom dinamikom, Vlada ima pravo da raskine Sporazum jednostranim obavještenjem, te da se po ispunjenju uslova za raskid Sporazuma uknjiži kao vlasnik nepokretnosti. 

„U slučaju raskida Ugovora, Kupac će Prodavcu vratiti imovinu koja je predmet Ugovora, a Kupcu će biti nadoknađen od strane Prodavca iznos koji odgovara 80% iznosa uloženog u realizaciju investicije iz člana 2 ovog  Sporazum,a koji je potvrđen od strane nezavisnog kontrolora, umanjen za iznos od 1.223.000 EUR (jedan milion dvije stotine dadeset tri hiljade eura) na ime naknade štete zbog bona fide oslobađanja obaveze“, objasnio je ministar.

„Mislim da je ovaj Ugovor snažna poruka i za našu dijasporu da Crna Gora mora da bude dobro mjesto za investicije koje dolaze od strane dijaspore. Želimo da od Crne Gore napravimo dobro mjesto za život, dobar poslovni ambijent u koji će investitori sa zadovoljstvom ulagati”, istakao je Milatović.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Abazovićem i ministarstvom Milatovićem uspjeli smo da prevaziđemo sve izazove na putu i budemo u trenutnoj situaciji, a to je realizacija investiranja u hotel „Mediteran“ u Ulcinju. Ovo je odlična poruka za zajednicu investitora da dođu u Crnu Goru, posebno u Ulcinj“, naglasio je američki investitor i izvršni direktor „Becovic menagment group Chicago, Isa Bećović.

Izvršni direktor HTP „Ulcinjska rivijera“ Bojan Đakonović izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, izražavajući nadu da će građani Ulcinja, koji dugo čekaju dobar gradski hotel, „odobriti“ ovu investiciju. Đakonović je istakao da je ovaj hotel, prije 16 godina, kupljen od njihove firme, i da mu je drago što je, uprkos ranijem nezadovoljstvu dinamikom razvoja hotela, investitoru pružena nova šansa.

„Tu smo da podržimo dalju valorizaciju ovog veoma atraktivnog područja gdje se nalazi hotel Mediteran“, zaključio je Đakonović.

Konferencija za medije povodom potpisivanja ugovora sa hotelom Mediteran u Ulcinju (12.10.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?