Crna Gora domaćin regionalnog ESG Adria Samita 2024.

24. april 2024.-26. april 2024.
Tivat
Objavljeno: 16.10.2023. 07:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Crna Gora je prepoznata kao pokretač regionalnih inicijativa, posebno onih koje se tiču zelene tranzicije, održivih finansija i cirkularne ekonomije, što je itekako važno na putu pristupanja Evropskoj uniji. Cijeneći značaj samog koncepta održivog razvoja za Crnu Goru i cijeli region, Vlada Crne Gore drugu godinu zaredom podržava realizaciju ESG Adria Samita kroz strateško partnerstvo sa Sustineri Partners i Porto Montenegrom kao organizatorima ovog velikog događaja.

ESG Adria Samit (ESG Adria Summit), vodeći regionalni događaj posvećen je temama zelene tranzicije, održivog razvoja i odgovornog korporativnog upravljanja, a drugu godinu zaredom održaće se u Tivtu od 24. do 26. aprila 2024. godine, u organizaciji Sustineri Partners i Porto Montenegra, a u partnerstvu sa Vladom Crne Gore.

Samit je po prvi put održan u aprilu 2023. godine, pod imenom ESG Samit Zapadnog Balkana. Veliko interesovanje dovelo je do širenja, te će ESG Samit od naredne godine, pored zemalja Zapadnog Balkana, uključivati i Sloveniju i Hrvatsku.

Inauguralni ESG Samit je bio svojevrsna prekretnica kada je u pitanju dijalog o primjeni standarda zaštite životne sredine i društvene zajednice, održivog razvoja, te odgovornog korporativnog upravljanja (ESG standarda) u regionu. Događaj je okupio više od 450 učesnika, uglednih zvanica: predstavnika regionalnih vlada, međunarodnih institucija, eksperata i poslovnih lidera iz više od 150 kompanija, koje su pokazale spremnost da prate i usvajaju nove standarde i savremene prakse u načinu kako upravljaju svojim poslovanjem, saopštila je Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partners.

Braithwaite je izrazila zadovoljstvo što će Crna Gora i naredne godine biti domaćin predstavnicima regionalnih vlada, brojnim kompanijama, investitorima, svjetski poznatim predavačima, inovatorima, biznis liderima i ekspertima. Ona je u ime organizatora zahvalila Vladi Crne Gore, kao strateškom partneru, što je prepoznala značaj Samita, koji pruža regionalnu platformu za dijalog o najvažnijim aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima održivosti i trendovima na najvišem nivou. “Svjedoci smo da događaji ovog tipa mijenjaju reputaciju cjelokupnog regiona, koji može postati poželjna destinacija za odgovorna ulaganja” zaključila je Braithwaite.

Danilo Kalezić, predstavnik Porto Montenegra dodao je da su organizatori izuzetno zadovoljni rezultatima prvog održanog ESG Samita. “Čuli smo neke jake stavove, poslali konkretne poruke, vidjeli zanimljive lidere”, pojasnio je.

Porto Montenegro je predan održivom razvoju kroz projekte zaštite okoline, smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, ograničavanje plastike i otpada, te zaštitu lokalnih morskih vrsta. Smatramo da je važno podići svijest o ovim pitanjima unutar poslovne zajednice, a ESG Samit je idealna platforma za ovo, istakao je Kalezić.

Više informacija o događaju te prijave za učešće uskoro će biti omogućene putem zvanične web stranice: summit.esgadria.org.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?