Crna Gora i UAE prijateljske zemlje, potencijali naše zemlje sve vidljiviji na Expo 2020

Objavljeno: 11.01.2022. 14:30 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenih  Arapskih Emirata u Crnoj Gori  Nj.E. Nabilom Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi sa kojom je razgovarao o odnosu dvije zemlje i učešću Crne Gore na svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai koja je počela u oktobru prošle godine. 

Jakov Milatović sa ambasadorkom UAE

„Crna Gora je tokom 2021. godine zabilježila značajan ekonomski oporavak i rast, stabilnost javnih finansija i brojne promjene koje stvaraju bolji investicioni ambijent u našoj zemlji. To je nešto što može privući nove investitore, a naše predstavljanje na Expo 2020 dodatna je šansa da skrenemo pažnju na potencijale koje imamo“, izjavio je Milatović.

Tokom trajanja Expo 2020 Dubai svaka zemlja je u prilici da obilježi svoj nacionalni dan, a Nacionalni dan Crne Gore biće upriličen 6. februara 2022. godine. To predstavlja šansu za unapređenje diplomatskih veza između Crne Gore i UAE kao zemlje domaćina.

 „Jedna od važnijih odluka koja je uticala na zapaženu promociju naše zemlje je i učešće na Expo 2020 Dubai gdje sa 191 zemljom učesnicom učestvujemo u stvaranju budućnosti. Drago mi je da Ministarstvo ekonomskog razvoja koordinira učešćem, posebno zbog prilika koje smo na ovaj način stvorili. Kako sam već naveo, zahvaljujući predanosti, znanju i idejama uspjeli smo da duh Crne Gore predstavimo u gradu budućnosti kakav je Dubai i to na način koji nam priliči“, dodao je Milatović.

 „Naš Paviljon i tim mladih, talentovanih ljudi koji su dio ovog projekta promovišu Crnu Goru, njene prirodne ljepote, turističke i investicione potencijale na najbolji mogući način i to je i osnov našeg učešća. Osim toga, stvaraju se brojne investicione prilike i osnažuju diplomatske veze. Sveukupno, valorizujemo crnogorski ekonomski i investicioni potencijal, čuvajući nacionalno prirodno blago“, naglasio je Milatović.

Ministar je ocijenio da su Ujedinjeni Arapski Emirati prijateljska zemlja sa kojom ćemo izgraditi još jače ekonomske i diplomatske veze.  UAE su prepoznati kao zemlja iz koje dolazi veliki broj investitora, a neki od njih imaju uspješne projekte realizovane u Crnoj Gori.

Ambasadorka Alshamsi istakla je zadovoljstvo učešćem Crne Gore na Expo 2020 i načinom na koji se naša zemlja predstavila u Dubaiju.

 „Nacionalni dan Crne Gore na ovoj izložbi izuzetna je prilika da govorimo o potencijalima i novoj fazi razvoja u kojoj se Crna Gora nalazi. Veliko mi je zadovoljstvo što ću biti u prilici da budem sa vama na ovaj važan dan tokom kojeg ćemo zajedno slaviti sve ono što Crna Gora jeste“, naglasila je ambasadorka.

Alshami je ocijenila da će dvije zemlje stvarati nove razvojne šanse, posebno imajući u vidu potencijale naše zemlje i viziju koje UAE imaju kada je u pitanju stvaranje održive budućnosti.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?