Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora NA PRAVOM PUTU

Objavljeno: 12.02.2023. 11:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Da bi Crna Gora bila NA PRAVOM PUTU 43. Vlada je, u prethodnoj godini, koju je karakterisao izuzetno izazovan ekonomski ambijent u Evropi kroz tri važne linije djelovanja nastojala da očuva i/ili unaprijedi standard građana i to:

  • smanjenjem akciza za gorivo građani i privreda su plaćali najjeftinije gorivo u regionu;
  • obezbjeđivanjem redovnog snabdijevanja električnom energijom bez obzira na izazove na svjetskom energetskom tržištu i odlukom da se ne povećava cijena struje čime su ostvarene uštede za građane i privredu u iznosu od 650 miliona eura;
  • povećanjem zarada zaposlenih u prosvjeti, zdravstvu, vojsci, policiji i uskoro u javnom sektoru uz obezbjeđenje rasta penzija i redovne isplate svih zarada i socijalnih davanja.

Ove mjere rezultirale su između ostalog sa više od 10 hiljada novih radnih mjesta u prošloj godini i rekordnim rezultatima u turizmu, ekonomiji, izvozu, stranim investicijama…

Paralelno sa ovim aktivnostima Vlada je preduzela brojne mjere na uvećavanju državnog kapitala te su kompanije poput Željezare i Luke Bar vraćene u državno vlasništvo. Nedavnim odlukama pod kontrolu države, odnosno građana, vraćena je Luka Budva, tivatske Pine, trajektna linija Kamenari – Lepetane.

Dok inspekcijske i bezbjednosne službe nastavljaju bespoštednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nastavlja se i snažna borba na zaštiti prirodnih resursa u prvom redu protiv nelegalne eksploatacije šljunka i stvaranja uslova za sprečavanje eksploatacije šumskog bogatstva.

U 2022. godini otvorena je i prva dionica autoputa i započete su aktivnosti na obezbjeđivanju sredstava za preostale dionice pa se već naredne godine očekuju i prvi tenderi. Započeta je izgradnja i drugih značajnih projekta poput žičare Kotor – Lovćen i novih klinika u KCCG.

Uz izdašan Kapitalni budžet u 2023. nastavljamo da gradimo snažniju Crnu Goru od Pljevalja do Ulcinja. Od Plava do Herceg Novog. Da snažno i odlučno Crnu Goru vodimo pravim putem.

Čvrsto posvećeni stvaranju boljih uslova života za sve građane i građanke – svi članovi i resori Vlade i u narednom periodu će posvećeno raditi na svakom pedlju, za Crnu Goru – NA PRAVOM PUTU.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?