Crna Gora od 1. januara 2023. preuzima predsjedavanje CEFTA-om

Objavljeno: 09.12.2022. 14:12 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Državni sekretar Armend Milla i v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Jovana Krunić borave u radnoj posjeti Briselu i učestvuju na konferenciji „CEFTA Week 2022“ pod nazivom "CEFTA – Korak naprijed ka EU  jedinstvenom tržištu ".

Sastanak CEFTA

Konferenciji su prethodili tematski sastanci  CEFTA kontakt tačaka  i Zajedničkog Komiteta, kao  tijela za odlučivanje u okviru CEFTA mehanizma,na kome su prezentovani  rezultati implementacije CEFTA 2006 i Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta,  ostvareni  tokom 2022. godine za vrijeme predsjedavanja Republike Moldavije, kao i prioriteti Crne Gore za 2023. godinu, koja od 1. januara naredne godine preuzima predsjedavanje Sporazumom.

Armend Milla

Tokom završne panel diskusije  na Konferenciji CEFTA – Korak naprijed ka EU  jedinstvenom tržištu " državni sekretar Milla kazao je da Crna Gora razvija i gradi svoj imidž stabilne ekonomije i atraktivne investicione destinacije, te da je strateški u potpunosti posvećena  pristupanju EU i  daljem unaprjeđenju regionalne saradnje  kroz implementaciju Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta i CEFTA 2006.

Naglasio je da  proširenje Zelenih koridora u okviru CEFTA i sa EU, kao jedne od najuspejesnijih regionalnih inicijativa ostaje prioritet i tokom crnogorskog predsjedavanja i  izrazio zadovoljstvo što je na marginama današnjeg sastanka potpisan Memorandum o saradnji o proširenju Zelenih koridora između Crne Gore i Hrvatske, kojim se podržava olakšavanje trgovine sa EU.

S obzirom da na Zajedničkom Komitetu nije postignut konsenzus za usvajanje seta odluka koje se odnose na različite aspekte unaprjeđenja trgovine, Crna Gora je u svojstu budućeg predsjedavajućeg CEFTA-om u 2023.godini pozvala sve CEFTA strane da ulože dodatne napore i  da kroz konstruktivni dijalog pokušaju da postignu koncenzus i usvoje navedene odluke.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?