Danas potpisivanje ugovora vrijednog 20 miliona eura, na jesen počinje realizacija projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Ulcinju

Objavljeno: 20.07.2022. 10:55 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, zajedno sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem i ministrom ljudskih i manjinskih prava Fatmirom Đekom ugostio je danas predsjednika Opštine Ulcinj Omera Bajraktarija, predsjednika Skupštine Opštine Ulcinj Ardijana Mavrića, direktora Odjeljenja za komunalnu infrastrukturu Arne Gosa, projekt menadžera Njemačke razvojne banke Štefana Rabea, izvršnog direktora zajedničkog koordinacionog društva za vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda "Vodacom" Dragana Roganovića i projekt menadžera „Vodacom“ Tonka Lukšića povodom danas najavljenog potpisivanja Ugovora između Opštine Ulcinj i izvođača radova MPP Jedinstvo za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Ulcinju.

Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili su 2013. godine ugovor o zajmu na iznos od 36 miliona eura za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj. Lokalna vlast ranije je probila petogodišnji grejs period, a rate su, i prije početka realizacije projekta, iznosile oko 930.000 eura.

Predsjednik Vlade Abazović izrazio je zadovoljstvo zbog konačnog početka realizacije ovog projekta navodeći da se radi o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata posljednjih decenija u Ulcinju. Ukazujući važnost ovog projekta za pregovaračko poglavlje 27, premijer je istakao da vodovodna i kanalizaciona mreža osnov razvoja svakog grada i da bez tog uređenog sistema nema razvoja i velikih investicija koje se očekuju u Ulcinju.

Upoznajući predsjednika Vlade Abazovića sa pomenutim projektom, predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je naveo da je danas srećan dan za Ulcinj jer će realizacija ovog projekta, koja je kasnila skoro deceniju, infrastrukturno promijeniti na bolje Ulcinj. Bajraktari je naveo da projekat podrazumijeva izgradnju vodovodne mreže u naseljima gdje je trenutno nema, zamjenu stare, kancerogene mreže, ugradnju preko hiljadu novih brojila, ulaganje u preko 30 postojećih i novih objekata, što ukupno iznosi oko 90km vodovodne i kanalizacione mreže.

Predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW) Arne Gos istakao je važnost dobre saradnje sa Vladom Crne Gore i naglasio značajan broj projekata koji se implementira zajednički, a čija vrijednost iznosi preko 700 miliona eura. Gos je naveo da veliki dio ovog portfolija je u dijelu unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda. Takođe, Gos je istaka da se u ovom smislu daje značajan doprinos ispunjavanju obaveza iz poglavlja 27 koji se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene.

Pored detalja koji se tiču navedenog projekta u Ulcinju, predstavnici Vodacom-a, Roganović i Lukšić upoznali su premijera Abazovića sa nizom planiranih projekata, od kojih se ističu oni koji treba da doprinesu vodovodnom umrežavanju Bokokotorskog zaliva i poboljšanju infrastrukture u Tivtu.

Dritan Abazović -  predstavnici Opštine Ulcinj, KfW-a i Vodacom-a (20.07.2022.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?