Delegacija Vlade Crne Gore u radnoj posjeti Beranama: Rekonstrukcija stare hale sportova pod Jasikovcem

Objavljeno: 14.05.2024. 17:30 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, predvodio je delegaciju Vlade Crne Gore u radnoj posjeti opštini Berane, koju su još činjeli ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa saradnicima i direktor Direktorata za putnu infrastrukturu Miroslav Mašić. Na radnom sastanku sa predsjednikom opštine Vukom Todorovićem i saradnicima  razgovarali su o prioritetima koji uključuju valorizaciju sjevera Crne Gore, poboljšanje saobraćajne infrastrukture i podršku razvoju obrazovanja i sporta.

Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić izrazio zadovoljstvo što je sa saradnicima u zvaničnoj posjeti Beranama.

Imamo veliku misiju da ulažemo u sjever što je i stav 44. Vlade, da sjever mora biti valorizovan.  Berane je jedna od značajnih opština na sjeveru i posebna pažnja se treba posvetiti razvoju i unapređenju Infrastrukture. Dostupnost Berana je od velikog značaja, pa iz tog razloga u budućem periodu moramo još intenzivnije raditi na poboljšanju saobraćajne infrastrukture. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Ministarstvo sporta spremno da u potpunosti rekonstruiše staru halu sportova pod Jasikovacem. Želimo da je prilagodimo paraolimpijskom sportu, odnosno planiramo da izgradimo novi objekat koji će služiti ne samo paraolimpijcima za pripreme i takmičenja već i građanima Berana i drugim sportistima. To će značiti nešto novo za Berane, Crnu Goru i region. U budžetu imamo opredijeljena sredstva za početak realizacije ovog projekta i od opštine Berane očekujemo punu saradnju, kako bi ubrzo mogli početi sa radom. Takođe, uložićemo sve napore da Berane postane jedan od internacionalnih sportskih centara. Ovaj projekat je od suštinskog značaja za Berane za razvoj, ne samo sporta, već i turizma i ekonomije. U budućem periodu takođe planiramo izgradnju malih sportskih teren,a rekonstrukciju i adaptaciju postojećih. Trenutno radimo na izgradnji sportskih terena u okviru osnovnih škola ,,Radomir Mitrović” i Polica.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izrazio je zahvalnost delegaciji Vlade na posjeti, ističući značaj razmjene ideja i rješavanja lokalnih problema. Posebno je naglasio važnost podrške Vlade u stvaranju boljih uslova za mlade i stanovnike Berana.

Predsjednik Todorović osvrnuo se na stanje u našoj opštini sa posebnim akcentom na migraciju stanovništva, odnosno mladih ljudi iz našeg grada i izrazio uvjerenje da će se u budućem periodu, uz podršku Vlade, stanje u našoj opštini popraviti i da će mladi imati bolje šanse za zaposlenje i život u našem gradu. Naglasio je da je izuzetnog značaja za opštinu Berane pa tako i ostale sjeverne opštine novo izgrađeni putni pravac preko Bjelasice, odnosno Lubnice-Kolašin, koji nas vodi za znatno manje vremena  do centralnog dijela države. Predsjednik Todorović je na sastanku govorio i o projektima opštine koji su na pragu realizacije, a to su zapadna tribina gradskog stadiona, obaloutvrda, saobraćajnica od ulice Dušana Vujoševića do Škole ,,Vuk Karadžić”,  izgradnja vodovoda na Buču, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje pitke vode, rekonstrukcija saobraćajnica i dr.

On je takođe naglasio da je trenutno na Javnoj raspravi novi  Strateški plan opštine Berane za period do 2024-2031. Prema riječima Todorovića, na osnovu  administrativnih pretpostavki stvorili smo ambijent da u Opštini Berane može da se radi i gradi.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić istakla je važnost unapređenja ekonomske situacije u Beranama, s posebnim fokusom na borbu protiv nezaposlenosti i podršku teže zapošljivim kategorijama.

Naš fokus je na Zavodu za zapošljavanje, odnosno njegovoj reformi, kreiranju dodatnih usluga koje će pospješiti položaj za teže zapošljive kategorije iz naših krajeva, otvaranje dnevnih boravaka za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, licenciranje drugih usluga kroz dnevne boravke kao što su pomoći u kući odraslim i starim licima, istakla je Nišić.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović najavila je ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Danas smo u Berane došli sa dobrim vijestima kada je u pitanju obrazovanje i obrazovna infrastruktura. Ovog ljeta u osnovnoj školi Vuk Karadžić” radiće se totalna rekonstrukcija objekta,  i ulaganje će iznositi preko milion eura. Takođe juče je potpisan ugovor za projektovanje novog Vrtića u Beranama, što znači da očekujemo početak radova na na novom objektu već u toku ove godine.  Raspisan je tender za rekonstrukciju krova za beranaku Gimnaziju procijenjene vrijednosi radova od 290.000 EUR. Takođe, u Osnovnoj škoji ,,Vukašin Radunović”, područno odeljenje Buče, rekonstruisaće se krov, radovi će biti realizovani u toku ljeta, čija procijenjena vrijednost iznosi oko 80.000 EUR.  U završnoj fazi je priprema dokumentacije za dugo očekivanu fiskulturnu salu u školi ,,Radomir Mitrović”. U toku ljeta biće rekonstruisano jedno područno odeljenje u okviru škole ,,Vladislav Rajko Korać”, vrijednosti od oko 40.000 EUR. Važno je napomenuti da smo u prethodnom periodu sve osnovne i srednje škola u Beranama opremili najsavremenijom digitalnom opremom. Raspisan je i tender koji se odnosi na nabavku potpuno novog nameštaja za sve vrtiće, osnovne i srednje škole. Nadamo se da će ako sve bude kako treba taj proces biti okončan u toku ljeta i da ćemo do početka nove školske godine imati novi nameštaj u svim školama. Takođe raspisali smo i tender za nabavku novih vozila za prevoz djece u ruralnim područjima, istakla je ministarka Jakšić Stojanović.

Direktor Direktorata za putnu infrastrukturu Miroslav Mešić istakao je da je današnja posjeta opštini Berane primer dobre prakse Vlade Crne Gore i jedinica lokalnih samouprava.

Ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva predočiću trenutne projekte koji se realizuju iz oblasti putne infrastrukture na teritoriji opštine Berane, kao i projekte koje planiramo realizovati u narednom periodu. Prije svega, istakao bih projekat Berane-Rožaje gdje se radi potpuna rekonstrukcija puta što će uz završetak puta Rožaje- Špiljani i Berane - Ribarevine - Lepenac umnogome unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu na sjeveru Crne Gore. Pomenuo bih najznačajniji projekat u državi a to je izgradnja autoputa Bar - Boljare. Početak radova na dionici Mateševo - Andrijevica očekuje se da bude započeta krajem ove i početkom naredne godine. Planovi Vlade su da do kraja 2026. godine započne realizacija projekta od Andrijevice do granice sa Republikom Srbijom, tako da će do 2030. godine Berane biti povezano sa Podgoricom i drugim djelovima Crne Gore jednom bezbjednom i modernom saobraćajnicom, kao što je autoput. Želim da istaknem i dobru saradnju opštine Berane sa Ministarstvom saobraćaja, a rezultat te saradnje je i realizacija dobrih infrastrukturnih projekata na teritorije opštine Berane.

Radna posjeta opštini Berane (14.05.2024.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?