dr Igor Galić: Ako se situacija ne promijeni, rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane

Objavljeno: 05.11.2021. 09:45 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Nakon posljednje sjednice Savjeta za borbu protiv korone, Vlada Crne Gore je odlučila da, za sada, propisane epidemiološke mjere ostaju na snazi uz pojačan inspekcijski nadzor. To je, na redovnoj konferenciji za novinare saopštio direktor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić.

Ukoliko se, međutim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori u narednim nedjeljama ne poboljša, Vlada Crne Gore razmotriće da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati ili dokaza o preležanoj bolesti u posljednjih šest mjeseci) za kompletnu javnu upravu (zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska...).

Ako se to desi, od 1. decembra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe... Prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi. Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde po uzoru na ljetošnje festivale.

Građane još jednom molimo, ako ni zbog koga, onda zbog sebe lično i svojih familija da, gdje je obavezno, nose maske i drže odstojanje, zaključio je on. 

Galić je prethodno podsjetio da je osam od deset preminulih od 1. maja do danas, bilo nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Svi oni koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja, naglasio je dr Galić.

Konferencija za medije povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera (05.11.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?