Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Đurović na Međunarodnom turističkom forumu u Tirani

Objavljeno: 04.04.2023. 13:15 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović učestvovao je na FESTA Međunarodnom turističkom forumu u Tirani. On je na ministarskom panelu „Uloga vlada u oblikovanju turističke agende budućnosti“ govorio na temu zajedničke turističke ponude regiona Zapadnog Balkana.

Danas razgovaramo o trendovima koji će, vjerujem, predstavljati buduću razvojnu šansu našeg regiona i turizma uopšte. Zemlje Zapadnog Balkana imaju veoma sličnu kulturu, istoriju i nasljeđe, što nas upućuje na potrebu za jačom saradnjom i regionalnim povezivanjem. Govoreći sa aspekta posjetilaca, svjedoci smo da su zemlje Zapadnog Balkana često percipirane kao jedno veliko turističko tržište. Zato naš cilj treba da bude kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda i njihova zajednička promocija, prije svega na udaljenim tržištima, mada i na visokoplatežnim evropskim. To je način da približimo region Evropi, a Evropa je naš cilj, poručio je Đurović.

On je kazao da o važnosti regionalnog tržišta najbolje govore podaci da su u ukupnoj strukturi inostranih noćenja u Crnoj Gori u 2022. godini, u svim vidovima smještaja, zemlje Zapadnog Balkana ostvarile 42%.

Zato vjerujem da je i nedavno potpisani sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, koji su potpisali premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, odličan podsticaj za bolje povezivanje država regiona. A regionalno povezivanje nam je neophodno, kako bismo povećali, ne samo turističke, već i sve ekonomske tokove kazao je Đurović.

On je podsjetio da je za crnogorski turizam prošla godina bila veoma uspješna, sa 2.2 miliona turista koji su ostvarili oko 12.5 miliona noćenja, što je rast od 30% u poređenju sa 2021. godinom. Kazao je i da su prihodi u 2022. iznosili više od milijardu eura, što je u odnosu na 2021. povećanje od gotovo 40%, a veoma blizu rezultatima iz rekordne 2019. godine.

 „Ovakvi podaci ali i dobra zimska sezona ohrabruju nas da ove godine možemo očekivati još bolje rezultate“ poručio je Đurović i dodao da je dugoročni plan Vlade da Crna Gora postane globalno prepoznata turistička destinacija koja živi 365 dana u godini i da je država na dobrom putu da to i postigne.

Bilaterala Albanija

U okviru FESTA foruma održan je i sastanak ministara Zapadnog Balkana sa Generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem. Takođe, ministar Đurović imao je bilateralne sastanke sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro, ministrom trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem, ministrom turizma Bugarske Ilinom Dimitrovim, pomoćnicom ministra ekonomije i inovacija Litvanije Ievom Valeškaite i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?