Ivanović na ministarskom sastanku EUSDR

Objavljeno: 21.06.2024. 17:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Crne Gore dr Filip Ivanović učestvovao je u Beču, na ministarskom sastanku u okviru Strategije EU za Dunavski region (EUSDR), čiji je domaćin bio savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg.

Strategija EU za Dunavski region je makroregionalna strategija koja ima za cilj stvaranje sinergije i koordinacije između postojećih politika i inicijativa u Dunavskom regionu i obuhvata 14 zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Srbija, Ukrajina).

EUSDR Ministerial

Strategijom do kraja 2024. godine predsjedava Austrija, a predsjedavanje se odvija pod sloganom ''Oblikovanje transformacije, stvaranje mogućnosti: prosperitetna, otporna i sigurna dunavska regija''. Na sastanku u Beču bilo je riječi o aktivnostima zemalja učesnica u okviru četiri ključna tematska stuba Strategije - povezivanje regiona, zaštita životne sredine - prevencija rizika i izgradnja prosperiteta u Dunavskom regionu, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta i bezbjednosti.

Ukazano je na važnost zajedničkog doprinosa stabilnosti i bezbjednosti, kao i jasnoj evropskoj perspektivi Dunavskog regiona. Imajući u vidu da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja i unaprijeđenje evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope i pozicioniranje EUSDR-a kao važnog partnera u procesu proširenja EU u trenutnom geopolitičkom kontekstu, bilo je riječi o ulozi zamalja članica u afirmaciji i podršci integracionim procesima u državama kandidatima, a istaknuta je i podrška stabilnosti, oporavku i rekonstrukciji Ukrajine.

EUSDR Ministerial

Ministri vanjskih poslova su u Beču usvojili zajedničku izjavu u kojoj su ponovili privrženost ciljevima Strategije, kao i posvećenost Dunavskog regiona jačanju sigurnosti stabilnosti i prosperiteta u Evropi, naročito u kontekstu izmijenjene globalne bezbjednosne arhitekture.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?