Kolegijum za pregovore: Crna Gora će demonstrirati jasnu geostratešku orijentaciju članstva u EU

Objavljeno: 10.06.2021. 15:19 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

U susret prvoj političkoj Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU, juče je održana prva sjednica Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u novom sazivu. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, a u radu sjednice učestvovali su članovi Kolegijuma: potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i glavna pregovaračica za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji Zorka Kordić

U kontekstu pripreme za održavanje Međuvladine konferencije s Evropskom unijom, Kolegijum je razmotrio ključna pitanja u pogledu primjene Nove metodologije pregovora i prioriteta u oblasti vladavine prava. Potcrtana je snažna opredijeljenost Vlade i politička volja za rezultatima u vladavini prava, zasnovana na principu nulte korupcije i snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz unapređenje efikasnosti tužilaštva, te da Vlada iskazuje opredjeljenje  da u komunikaciji sa Skupštinom afirmiše dijalog s poslanicima vladajuće većine i opozicije u cilju adresiranja ključnih obaveza u vladavini prava. Posebno je iskazana nedvosmislena geostrateška orijentacija Crne Gore kao NATO članice koja dosljedno dijeli vrijednosti Alijanse i kandidata za članstvo koji u potpunosti svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. 

Imajući u vidu da potrebu punog zaokruživanja strukture za vođenje pregovora s EU koja će imati jasnu viziju ispunjenja preostalih obaveza, naročito u poglavljima 23 i 24, ali i njenog prilagođavanja Novoj metodologiji, Kolegijum je razmotrio predloge za kompletiranje timova za poglavlja 23 i 24 i iskazao snažnu podršku da se odlučno i blagovremeno adresiraju obaveze iz evropske agende i strukture pravovremeno pripremaju za zahtjevniju fazu integracije koja slijedi  u susret punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?