Krivokapić - Džonson: Istorijski susret premijera Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva

Objavljeno: 07.07.2021. 18:39 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, dvodnevnu radnu posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu zaključio je sastankom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Riječ je o istorijskom susretu premijera dvije zemlje čije se delegacije do sada nijesu ciljano sastajale na najvišem nivou, osim na marginama foruma.

Premijer Krivokapić, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorima u toku  posjete Ujedinjenom Kraljevstvu, istakavši da ona pored važnosti za nastavak političkog dijaloga i snaženja ukupne saradnje, potvrđuje posvećenost savezništvu članica u okviru NATO.

On je kazao da je još od prije stupanja na funkciju predsjednika Vlade posvećen očuvanju prozapadnog kursa zemlje. Premijer Krivokapić je istakao da postoje brojni izazovi na tom putu. „Posebno maligne aktivnosti i hibridne prijetnje iz okruženja, koje nisu usmjerene samo na Vladu, već i na mene lično. Ova Vlada je veliko razočaranje za treće strane, jer su mislili da bi moglo doći do promjene spoljnopolitičkog kursa zemlje nakon izbora, ali i velika nada za naše eurofilski i prozapadno orijentisane građane, koji konačno poslije 30 godina nakon vladavine jedne partije imaju nadu da bi ova Vlada mogla da se izbori sa prethodnim nedostacima.“

Premijer Krivokapić je poručio da se nova Vlada bori kako protiv uticaja trećih strana, tako i protiv zarobljene države.
„Stabilokratije nisu vrijednosti koje mi kao Vlada i kao društvo dijelimo, a pogotovo ne za UK, državu koja je prije 800 godina usvojila "Magna Carta Libertatum", kao prvi znak da svaki nosilac vlasti mora da bude odgovoran pred svojim građanima“, kazao je predsjednik crnogorske Vlade.

Krivokapić je poručio da je Crna Gora spremna da sasluša predloge partnera, prijatelja, saveznika kako bi istovremeno nastavila putem evropskih i zapadnih vrijednosti, ali i pružili našim građanima stabilnost, pravdu i nepristrasne institucije

Kao što je rekao Vinston Čerčil, "Nećemo propasti, nećemo posustati, nećemo oslabiti, niti ćemo se umoriti, samo nam dajte alat i isporučićemo“, kazao je premijer.

Premijer Džonson je izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da ugosti premijera Krivokapića. 

Ovo je istorijski trenutak za našu državu, jer po prvi put premijer Ujedinjenog Kraljevstva ima priliku da ugosti premijera Crne Gore, kazao je premijer Džonson.

Britanski premijer je saopštio da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reformske procese u Crnoj Gori, kao i napore koje Vlada ulaže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Džonson je istakao i da Crna Gora ima snažnu podršku u dijelu euroatlantskih integracija.

Zdravko Krivokapić - Boris Džonson
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?