Marović u Senatu Francuske: Vrijeme je za suštinske reforme u Crnoj Gori

Objavljeno: 09.05.2022. 14:30 Autor: KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE CRNE GORE

„Vrijeme je da se nakon 10 godina pregovaranja, u Crnoj Gori intenziviraju suštinske reforme u cilju odblokiranja procesa evropske integracije, naročito u oblasti vladavine prava gdje se konkretne reforme još očekuju”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na okuglom stolu u francuskom Senatu u okviru inicijative „Balkanski dijalozi“.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati uložene napore u regionu, te da će uskoro uslijediti otvaranje pregovarackog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, čime će se poslati snažna podsticajna poruka Zapadnom Balkanu.

Dodatno, naglasila je potrebu za konkretizacijom sprovđjenja nove metodologije, koja bi po principu zasluga trebalo nagraditi, ali i sankcionisati zemlje kandidate u skladu s poštovanjem osnovnih principa demokratije, vladavine prava i zajedničke vanjske i bezbjednosne politike.

Posebno je zadovoljstvo razgovarati o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana danas kada slavimo Dan Evrope. Upravo je Pariz odgovarajuće mjesto da se prisjetimo vrijednosti na osnovu kojih je izgrađena Evropska unija, kazala je Marović.

Na događaju u Parizu pod nazivom „Ponovno promišljanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu”, Marović je govorila na panelu „Uticaj rata u Ukrajini na proces evropske integracije”.

Jovana Marović u Senatu Francuske

Ona je poručila da je agresija u Ukrajini bila poziv za buđenje cijeloj Evorpi, a naročito Zapadnom Balkanu kojem su aktuelne okolnosti potvrdile da je evropski put jedini garant prosperiteta i bezbjednosti regiona.

Cilj događaja u Parizu je definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona i ispitivanje uloge spoljnih aktera.

Diskutovalo se i o energetskoj bezbjednosti i zavisnosti regiona, porastu uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati na regionalni razvoj i evropsku perspektivu regiona.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana (ZB6), predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, stručnjake međunarodnih think-thankova i akademija sa ciljem da se postavi osnova za dinamičnu i konstuktivnu diskusiju o pomenutim temama i pomogne povećanju i produbljivanju razumijevanja, uz izgradnju povjerenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Jovana Marović u Senatu Francuske

Događaj je organizovala Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Atlanski Savet i VoisinageS uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Senata Francuske i Balkanskog fonda za demokratiju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?