Ministar Đurović na Prespanskom Forumu: Ekonomska saradnja prioritet za zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU

Objavljeno: 17.06.2022. 12:02 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović učestvovao je na Prespanskom forumu za dijalog koji se održava u Ohridu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi“. On je sa ministarkom infrastrukture i energije Albanije Belindom Balluku, ministarkom ekonomije Kosova Artane Rizvanolli i direktorom CEFTE Emirom Đikićem govorio na temu “65 godina nakon ugovora iz Rima: Da li je Evropa ekonomski rekonstruisana i integrisana?”.

Ministar Đurović je poručio da od svog formiranja Evropska unija pokazuje stabilnost i funkcionalnost kojoj teže i zemlje regiona ali da se o integrisanoj Evropi može govoriti onda kada zemlje Zapadnog Balkana budu ravnopravne članice Unije. Ekonomsku saradnju označio je kao glavni motiv na tom putu:

“Granice moraju biti otvorenije, danas imamo situaciju da na graničnim prelazima tokom turističke sezone ljudi čekaju, sve su to gubici za ekonomiju. Zato je ekonomska saradnja glavni preduslov razvoja Zapadnog Balkana. To je šansa da imamo tržište od 20 miliona ljudi, jedno respektabilno tržište koje ima snagu da generiše novu vrijednost i potencijale, otvori kompanije, zašto ne i one multinacionalne iz regiona. Mi se moramo pripremiti za ulazak, ojačati naše ekonomije i ispuniti sve kriterijume ali isto tako potrebna je i politička volja predstavnika Evropske Unije da prime države Zapadnog Balkana u evropsku familiju” saopštio je Đurović.

Ministar je na marginama foruma imao i bilateralne susrete sa Majlindom Bregu, Generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju RCC, Miroslavom Lajčakom specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu i Emirom Đikićem, direktorom CEFTE.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/6
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?