Ministri Radulović i Grlić Radman: Crna Gora i Hrvatska bliski susjedi i prijatelji, konkretizovati saradnju na polju ekonomije

Objavljeno: 07.05.2021. 17:30 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

„Hrvatska je bliski susjed, saveznik i prijatelj, i neizmjerno cijenimo vašu podršku u postizanju naših ključnih vanjskopolitičkih ciljeva“ poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u toku današnjeg sastanka sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Ministar Radulović je naglasio značaj intenzivnog dijaloga između prijateljskih zemalja, Crne Gore i Hrvatske, čije odnose odllikuje sadržajna saradnja i savezništvo u NATO.

„Crna Gora ne zaboravlja činjenicu da smo u toku prethodne godine, koju je obilježila pandemija COVID-19, u toku hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, otvorili posljednje pregovaračko poglavlje, zahvaljujući zalaganju naših prijatelja za aktuelizovanje procesa proširenja i u najtežim vremenima“, istakao je on.

Šef crnogorske diplomatije je takođe dodao da Crna Gora i Hrvatska predstavljaju simbol odličnih bilateralnih odnosa, koje eventualna otvorena pitanja rješavaju u duhu dobrosusjedstva i otvorenog dijaloga. On se takođe zahvalio na hrvatskoj donaciji u vidu 10.000 vakcina protiv korona-virusa, kao još jedan dokaz solidarnosti i prijateljstva.

Saradnja u domenu ekonomije i turizma treba biti temelj daljeg unapređenja naših veza, pri čemu dvije ekonomije nisu konkurentne, već komplementarne, imajući u vidu da pripadamo mediteranskom prostoru - ocijenili su sagovornici.

Na toj liniji, istaknut je značaj najavljenog sastanka predstavnika privrednih komora i resornih ministarstava dvije države, koji bi trebalo da bude održan u septembru ove godine u Dubrovniku, u cilju povezivanja i definisanja konkretnih oblasti saradnje.

„Najavljeno otvaranje linije Rayan Air-a na relaciji Zagreb – Podgorica od septembra biće još jedan impuls razvoju turizma, kao pokretačke snage naših ekonomija“ poručio je ministar Radulović.

U kontekstu aktivnosti usmjerene ka snaženju bilateralnih odnosa, dva ministra su danas potpisala Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, kojim je predviđeno obučavanje diplomata.

„To je dodatan podsticaj daljoj profesionalizaciji diplomatskog kadra u skladu sa definisanim prioritetima Ministarstva“, ocijenio je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Grlić Radman ukazao je na važnost otvorenog i prijateljskog odnosa dvije države, te podsjetio da on datira još od vremena zajedničke države. „Konstruktivan dijalog je ključan, a Crna Gora može da računa na nedvosmislenu podršku Hrvatske, u svojim daljim zalaganjima na putu ka članstvu u EU“ naglasio je on. Šef hrvatske diplomatije je dodao da će proces evropske integracije Zapadnog Balkana biti jedna od glavnih tema na sastanku Savjeta za vanjske poslove EU, koji će se održati 10. maja, pri čemu će se Hrvatska posebno osvrnuti na crnogorski evropski put.

„Posebno cijenimo solidarnost koju je Crna Gora iskazala tokom zemljotresa u Petrinji i oblasti Sisak-Moslavina, tokom prethodne godine, kao dobar susjed i dokazani prijatelj“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Sagovornici su takođe naglasili odličnu saradnju u brojnim regionalnim inicijativama, kao i na multilateralnom planu. Tokom sastanka šef hrvatske diplomatije je uručio poziv crnogorskom kolegi za prisustvo na Forumu ministara vanjskih poslova koji će se održati u Dubrovniku u julu ove godine.

FOTO i VIDEO: 

https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157719112713958


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?