Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mogući sajber napadi tokom izbora

Objavljeno: 15.03.2023. 09:40

Primijetan je trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja kako na našim prostorima, tako i na globalnom nivou. Shodno tome, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa.

DDoS napad (Distributed Denial of Service) ima za cilj da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa (pristup web portalu, praćenje rezultata izbora, i sl.), slanjem velikog broja zahtjeva. Ovakvi hakerski napadi su rado korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti.

Što se tiče posljedica, oni nijesu neki od najopasnijih. Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca.

CIRT, osim odgovora na incidentne, djeluje i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete. Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori, međutim nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade.

Tokom predstojećih izbora CIRT će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima spriječi eventualne DDoS napade.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?