Mojkovačko selo Prošćenje protiv korone: Ministarka zdravlja lično nadzirala vakcinaciju

Objavljeno: 03.06.2021. 16:07 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Mojkovačko selo Prošćenje protiv korone: Ministarka zdravlja lično nadzirala vakcinaciju

„Nijeste gazili na ljepše tle od ovoga u Prošćenju“, poručio je, dočekujući ministarku zdravlja dr Jelenu Borovinić Bojović u selu nadomak Mojkovca, mještanin Vojislav Filipović. Vojislav je, za razliku od nekih vremešnijih sugrađana, prvu dozu vakcine dobio na redovnom vakcinalnom punktu u gradu, ali je bio prvi koji je kročio u autobus koji je u srijedu, 2. juna bio na raspolaganju mještanima Prošćenja, a u kom su se njegovi susjedi vakcinisali.

A, ministarka je obišla Prošćenje, uz Taru, u kom živi oko 570 ljudi, gdje rađaju jabuka, šljiva, kruška, a u najavi je i miris trešnje, da bi u direktnom razgovoru, na svježem vazduhu, oslušnula potrebe građana.

„Danas se nalazimo u predivnom mjestu nadomak Mojkovca. To je Prošćenje, koje obuhvata više predivnih crnogorskih sela, u kom se danas odvija masovna vakcinacija. Ja sam lično prisustvovala vakcinaciji građana svih dobi, različitih generacija. Maločas se vakcinisala i baka od 80 godina. Tu su i mlađi mještani, odnosno stanovnici ovog predivnog crnogorskog sela. Svi razumiju značaj vakcinacije. Čak sam informisana da je veći broj mještana prethodno vakcinisan u Mojkovcu“, kazala je dr Borovinić Bojović.

Obilazak Prošćenja bio je koristan iz još jednog razloga. Mještani su skrenuli pažnju da njihova ambulanta od ranije ne radi, pa za svaki odlazak do ljekara mora da se putuje 10 kilometara u jednom pravcu, koliko im treba do grada.

„U neposrednoj blizini škole koju pohađa oko 50 đaka, nalazi se ambulanta koja trenutno, nažalost, nije u funkciji, ali u dogovoru sa mještanima i sa doktorom Danilom Jokićem iz DZ Podgorica i doktorom Zejakom iz Doma zdravlja Mojkovac, učinićemo sve da ovu ambulantu ponovo vratimo na korištenje njenim mještanima“, najavila je ministarka zdravlja.

Ona je napomenula da je promoter života na selu, jer i sama živi u jednom.

„Smatram da su crnogorska sela najljepša sela na svijetu i da treba svi da se potrudimo da im se vratimo“, naglasila je dr Borovinić Bojović.

Osim profesionalno, masovna imunizacija u Prošćenju je i lično ohrabrila koordinatora timova za vakcinaciju, dr Danila Jokića, inače direktora podgoričkog Doma zdravlja.

„Ja sam dijete iz ovog sela, volim selo i drago mi je što smo ovdje zatekli mnoštvo građana koji  pristupaju procesu imunizacije. Mislim da je ovo dobra poruka za sva sela u Crnoj Gori... Apelujem još jednom, kao u ovom mom selu gdje smo danas, da sva sela žive na isti način. Vakcinacija ne boli, produžava život građanima i nadam se da će se što više građana odazvati odazvati imunizaciji“, očekuje dr Jokić.

Mobilni vakcinalni punktovi su danas od 13.30 do 15.30 kod Doma u MZ Crvljevine, od 16 do 17 časova kod škole u MZ Donje Zaostro, a od 17.30 do 20 časova na gradskom trgu kod Opštine.

Građani se u petak u autobusu mogu vakcinisati kod škole u MZ Lubnice u periodu od osam do deset časova, zatim u MZ Vinicka od 11.30 do 12.30 i od 13 časova do 14.30 kod škole u MZ Šekular.

U nedjelju od osam do deset časova vakcinalni autobus biće dostupan građanima na Polici – kod škole, od 10.30 do 12.30 u opštini Petnjica, a od 13 do 14 sati u MZ Dapsiće, kod škole.

https://youtu.be/FdvPA6qfNrM
https://flic.kr/s/aHsmVTj3qN

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?