Nakon socijalnih partnera i građana, EVROPA SAD dobila pozitivne ocjene u EU, na redu naši parlamentarci

Ministar ekonomskog razvoja i ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Jakov Milatović i Milojko Spajić sastali su se danas u Briselu sa evropskim komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem. Tokom sastanka našoj delegaciji je upućena snažna poruka podrške za razvojne projekte naše zemlje koji između ostalog obuhvataju jednu od ključnih  reformi u Crnoj Gori, EVROPA SAD.

Posjetu Briselu smo započeli sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Italije i sadašnjim komesarom za ekonomiju u okviru Evropske komisije, gospodinom Paolom Đentilonijem. Bio je jako zadovoljan sa dostignućima koje smo mu prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo. Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program EVROPA SAD i dobili smo snažnu podršku, izjavio je Milatović nakon sastanka.  

Jakov Milatović Brisel 2

U toku razgovora ministar Spajić je komesara upoznao sa programom EVROPA SAD čiji je cilj da kroz set poreskih politika obezbijedi dominaciju socijalne pravde i bolji životni standard svih građana Crne Gore.

Projekat EVROPA SAD je dobio podršku od komesara Đentilonija i drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari, kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata. Vraćamo se u Crnu Goru sa nekim konkretnim stvarima iz Brisela, izjavio je Spajić nakon sastanka.

Kako je naveo, dobili su pohvale i za pristup u pravljenju političkog konsenzusa oko ovog pitanja.

“Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora može okupiti, sa različitih političkih spektruma i mislimo da je dobra prilika da se desi presedan koji se i desio tokom sjednice Socijalnog savjeta, gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede, a  koji su zajedno podržali ovaj program. Nadamo se da će parlamentarci sa svih strana podržati program EVROPA SAD i mislimo da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji”, izjavio je Spajić.

Jakov Milatović-Brisel 3

Prenoseći utiske sa sastanka, Spajić je naglasio i da su građani Crne Gore veoma zadovoljni zbog najavljenih reformi i da u stalnoj komunikaciji cijeli njegov tim dobija veliku podršku. Prema riječima Spajića, upravo građanima i parlamentarnoj većini se šalje snažna poruka koju ne smiju ignorisati.

U Brisel smo došli sa rezultatima i agendom koja sadrži “Europe now” i “Montenegro works” i dobili pozitivne ocjene za sve što smo postigli i što je u planu! To je suština koju je prepoznala Evropa, koji su prepoznali naši socijalni partneri i građani Crne Gore, a vjerujemo da ni sa parlamentarnom većinom neće biti drugačije! Zaslužujemo evropski standard, zaslužujemo infrastrukturu koju mladi gledaju tek kada odu u inostranstvo. Zaslužujemo EVROPU SAD! Radimo na tome da od Crne Gore napravimo dom iz kojeg niko ne želi tek tako da ode, zaključio je Spajić.

Komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni je pohvalio napore Crne Gore u pogledu stabilizacije javnih finansija. On je kazao da je bio veliki izazov za vlasti u Crnoj Gori da adekvatno odgovore padu ekonomske aktivnosti koji je bio najveći u Evropi za 2020. godinu i apostrofirao značaj mjera podrške koji je Vlada Crne Gore usvojila kao pomoć privredi i građanima, što je itekako uticalo na oporavak turističke privrede. Komesar je takođe iskazao podršku Vladi Crne Gore na putu evropskih integracija.

Osim ovog, ministri Milatović i Spajić će održati niz veoma značajnih sastanaka sa predstavnicima evropskih institucija na kojima će se razgovarati o planu budućeg razvoja Crne Gore, a koji za cilj imaju usklađivanje potencijala naše zemlje sa životnim standardom građana.

Jakov Milatović i Milojko Spajić - izjave nakon sastanka sa Paolom Đentilonijem, komesarom za ekonomiju u EK
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?