Nastavak započetih projekata: Transfer znanja u oblasti transplantacije organa

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu,  dr Srđan Pavićević, sastao se sa veleposlanikom republike Hrvatske u Crnoj Gori, gospodinom Veselkom Grubišićem, povodom stupanja na novu dužnost u 44. vladi.

Kao jedan od najiskusnijih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gorigospodin Grubišić je izrazio nadu da će međusobno povjerenje i razumijevanje i dalje krasiti odnose Crne Gore i Hrvatske i naglasio:

Crnu Goru sam vidio kao narednog kandidata za ulazak u EU, odmah nakon Hrvatske. Kako se to ipak nije desilo, vjerujem da će nova vlada učiniti sve što je u njenoj moći da ubrza pristup i nadoknadi izgubljeno vrijeme. Za zemlje Balkana nema boljeg puta u rješavanju geostrateških i drugih izazova na unutrašnjem i spoljašnjem planu od ubrzanog puta ka EU.

Dr Pavićević je izrazio punu saglasnost, uz napomenu da „regionalna i međususjedska saradnja jesu i mogu biti pouzdan putokaz spremnosti jedne zemlje za punu integraciju u EU.“

Saradnja sa Republikom Hrvatskom, koja nam je svakako bila i uzor na tom putu, mogla bi biti još snažnija i konkretnija na poljima na kojima je davno identifikovan zajednički interes. Najprije mislim na oblast medicine i, konkretno, na program transplantacije organa.

Uprkos nerazvijenoj kulturi donacije organa kada je riječ o Crnoj Gori, neophodno je da započeti transfer znanja i protokola u vezi sa transplantacijom bubrega bude što prije obnovljen i okončan tako da ova medicinska procedura postane standardizovana usluga u našem Kliničkom centru.

Sagovornici su iskazali spremnost da to bude prvi neposredni korak za koji će obje strane obezbijediti uslove u najkraćem roku.

U srdačnom i otvorenom razgovoru konstatovano je da ne postoje prepreke za saradnju i na drugim poljima od interesa za obje zemlje. Dobrosusjedski odnosi su veliki kapital u svakoj vrsti potencijalne saradnje, u zavisnosti od neposrednih potreba i okolnosti.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?