Njemačka će i ubuduće podržavati razvoj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori

Objavljeno: 28.06.2024. 12:04

Danas je u pristupnoj posjeti Crnoj Gori i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede boravio predstavnik Ministarstva poljoprivrede Savezne Republike Njemačke, Frank Miler, referent za poljoprivredu i regionalnu saradnju. Na inicijativu ministra poljoprivrede Savezne republike Njemačke, Džema Ozdemira, a u cilju jačanja privredne saradnje između zemalja u Regionu, otvorena je ova pozicija  sa sjedištem u Skoplju.

Posjeta delegacije Njemačke

Državni sekretari, Krsto Rađenović i Salih Gjonbalaj poželjeli su dobrodošlicu i pozdravili prisutne u ime ministra Vladimira Jokovića.

Predstavnici Ministarstva su izrazili očekivanje da će njemački stručnjaci pružiti pomoć u rješavanju problema u sektorima ribarstva, organske prizvodnje i povezivanju poljoprivrede i turizma što predstavlja veliki potencijal naše države.

Miler je čestitao na dobijenom IBAR-u i dostignućima u poglavljima 11, 12 i 13, naglasivši da to nije bio nimalo lak zadatak. Iskazano je jasno opredjeljenje da se na nivou Stalne radne grupe i u okviru Berlinskog procesa  intenzivira saradnja i podijele iskustva, kako bi se što prije ispunila mjerila i prevazišle prepreke za ulazak u Evropsku uniju.

Susreo sam se sa predstavnicima “Društva maslinara”, dva vinska proizvođača, i stekao utisak da je opšte raspoloženje u pravcu jasnog opredjeljenja prema evropskom putu Crne Gore. Jasno mi je da postoje izazovi u ovom sektoru, a mi imamo namjeru da podijelimo znanje i bogato iskustvo  sa vama, istakao je Miler.

Posjeta delegacije Njemačke

Posebno zadovoljstvo nam pričinjava što smo pozvani na sljedeću “Zelenu nedjelju”, koja će biti organizovana u januaru  u Berlinu, gdje će Crna Gora imati svoj štand i predstaviti se na pravi način. Ministar Joković ima odličnu saradnju sa gospodinom Ozdemirom i radujemo se unaprjeđenju iste u budućem periodu, istakao je Rađenović.

Na sastanku su predočeni izazovi sa kojima se Crna Gora i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede suočavaju, a ovo je bila dobra prilika da čujemo korisne savjete od naših partnera, uz uvjerenje da će Njemačka još snažnije podržavati naše napore u razvoju sektora poljoprivrede.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?