Obostrano opredjeljenje za dalje jačanje bilateralnih veza Crne Gore i Bugarske

Objavljeno: 11.05.2022. 14:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić susreo se danas sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčievom – Aleksandrovom.

Sagovornici su pozdravili prijateljske i sadržajne odnose dvije zemlje, ističući da frekventan politički dijalog i kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje ukupne saradnje.

Ministar Krivokapić zahvalio je na dosadašnjoj političko-ekspertskoj, ali i finansijskoj pomoći Bugarske evropskoj integraciji Crne Gore, posebno kada je riječ o donacijama će biti usmjerene na sjever Crne Gore. On je istakao da je u ovom teškom periodu potrebno pokazati zajedništvo i čvrstu volju da se svim raspoloživim i adekvatnim mehanizmima suprotstavimo ruskoj agresiji na Ukrajinu. Potvrdio je da će se u skladu sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Crna Gora stoprocentno usaglašavati sa svim relevantnim izjavama visokog predstavnika i restriktivnim mjerama EU, ističući da će prijedlog za usvajanje preostalih paketa sankcija biti prioritet u radu Vlade i resora vanjskih poslova.

U tom kontekstu, šef diplomatije je istakao da Crna Gora predstavlja odgovornu NATO saveznicu, koja se posebno zalaže za zaštitu prava svih država da samostalno biraju svoje spoljnopolitičko opredjeljenje i bezbjednosne aranžmane.

On je takođe konstatovao da Crna Gora i Bugarska kao partneri u Alijansi sarađuju i u okvirima važnim za globalnu bezbjednost, ističući da naša država podržava veću zastupljenost Zapadnog Balkana na njenoj agendi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?