Obraćanje premijera Spajića nakon Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unijeEU

Objavljeno: 26.06.2024. 16:30 Autor: Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore

Crna Goro, čekala si punih 11 godina da dođemo u ovu poziciju i da ostvarimo ovaj rezultat i da dočekamo ovaj dan. Od 20. juna 2017. godine prošlo je punih sedam godina da nijesmo vidjeli ni centimentar progresa u našim evropskim integracijama. I naš evropski put je bio defacto zaustavljen - sve do danas.

Od 26. juna 2024. godine proces evropskih integracija više nikada neće biti podređen partijskim i drugim interesima. I to je nova Crna Gora!

Evropo, hvala ti na povjerenju! Hvala svim 27 država članica ponaosob. Našim prijateljima iz regiona,posebno, Hrvatskoj i Sloveniji, takođe našim saveznicima Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i svim drugim.

Povrali smo davno izgubljeno povjerenje i to je bio jedan od najtežih zadataka u životu, ali i u politici. Pokazali smo da je i to moguće.

Čestitam i administraciji u Briselu. Ovo je praznik politike proširenja. Vjesnik nove i snažnije Evropske unije koju Evropa i Evropljani trebaju više nego ikad.

Danas opet duvaju vjetrovi evrooptimizma i na Zapadnom Balkanu. Jer nije samo Crna Gora danas dobila jednu veliku poruku. Danas je čitav Zapadni Balkan dobio jedan veliki „boost“, jednu veliku poruku optimizma koju, nadam se, da ćemo na pravi način iskoristiti. I tu nadu koju smo probudili širom regiona, ali i širom kontinenta, nadam se da niko neće ispustiti.

Hvala svim članovima Vlade i svim poslanicima na iskazanoj spremnosti da iznesemo ove procese u interesu naših građana i naših građanki.

Posebno čestitam tihim herojima – saradnicima, administraciji, službenicima. Pokazali su da je vjera o Crnoj Gori u Evropskoj uniji opstala uprkos zaostajanju procesa – i da smo zajedno u Evropskoj uniji ipak najjači.

Danas je važan dan, ali svaki poslije njega će biti još bitniji. Ulazak u završnu fazu pregovora i nastavak zatvaranja poglavlja nosi nove izazove. Budimo kadri da im odgovorimo i mudri da ih prevaziđemo.

Neka Crna Gora bude 28 članica Evropske unije najkasnije do 2028. godine. Ovo je naša šansa!

Milojko Spajić - obraćanje na konferenciji za medije nakon Međuvladine konferencije između CG i EU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?