Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Od 1. januara plate ljekara veće za 200€, sestrama za 120€

Objavljeno: 30.09.2021. 14:47

Spajić i Borovinić Bojović: Povećanje plata ljekarima 200 eura, sestrama 120

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić je objavio da će, osim povećanja za sve zaposlene u državi u prosjeku za 17,5% koje će se obezbijediti kroz plan “Evropa sad”, od 1. januara moći dodatno da se povećaju zarade za zdravstvene radnike od 12,5%.

“Time je ukupno povećanje za zdravstvene radnike 30%, što je vjerovatno i najveće povećanje zarada ikad u zdravstvu u ovako kratkom periodu. Želimo samo da pokažemo koliko su nam ti ljudi bitni za državu, da ostanu u državi. da nam nacija bude što zdravija”, poručio je Spajić.

On je zahvalio predstavnicima zdravstvenog sistema, na čelu sa ministarkom zdravlja, na posvećenosti, snazi i stručnosti jer time se omogućava da se Crna Gora vodi putem ekonomskog oporavka i stabilizacije.

“I zdravlje i ekonomija”, poruka je ministra Spajića sa zajedničke konferencije za novinare sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović nakon sjednice Vlade.

Ministarka zdravlja navela je da je, od prvog dana od kada je imenovana, za ovu temu urgirala na svim adresama.

“I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo - dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je povećanje zarada jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

"Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622€; specijalista 755€ a subspecijalista 823€. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809€, 981€, odnosno 1.070€. Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520€", kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka kaže da vjeruje da će se na ovaj način konačno motivisati ljekari da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod".

“Podsjetiću vas da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda. To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja", rekla je ministarka zdravlja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?