Održana prva sjednica Savjeta za prava djeteta: Abazović ustupio mjesto, djeca predsjedavala Savjetom

Objavljeno: 11.06.2021. 12:20 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta za prava djeteta, na čijem se čelu nalazi potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.  

„Savjet za prava djeteta, kao jedan od prioriteta u radu Vlade, formiran je sa ciljem zaštite prava i kreiranja uslova za kvalitetan razvoj djece. Želio sam da predsjedavajuće mjesto Savjeta zauzmu djeca i da time simbolično pokažemo našu želju da oni budu ravnopravan društveni činilac“, naveo je potpredsjednik Abazović u uvodnom izlaganju.

Potpredsjednik Vlade Abazović dao je riječ predstavnici Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana, Lani Jovanović, koja je izrazila zadovoljstvo zbog ukazane časti i navela da se danas ostvaruje ono što su bile njene želje kada je prije tri godine postala Zlatna savjetnica. Jovanović je istakla da djeca ne razumiju planove već da razumiju ono što se dešava u trenutku i da je upravo ovaj događaj značajan u tom smislu.

Na poziv potpredsjednika Vlade Abazovića, na prvoj sjednici Savjeta, gost je bio i petogodišnji dječak, Andrej Ašanin.

Savjet za prava djeteta, formiran na inicijativu potpredsjednika Vlade, baviće se, između ostalog, koordinacijom zaštite i unaprjeđenjem prava djeteta u oblastima socijalne i dječje zaštite, zdravstvene zaštite, vaspitanja, obrazovanja i drugim oblastima od značaja za zaštitu prava i interesa djeteta, posebno u periodu ranog razvoja i adolescencije. Savjet će se baviti unapređenjem međuresornog i multidisciplinarnog pristupa u promociji, prevenciji i zaštiti prava djeteta.

Pored potpredsjednika dr Dritana Abazovića i zlatnog savjetnika Lane Jovanović, članovi Savjeta su ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimir Lepostavić, ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić, ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović, ministar unutrašnjih poslova mr Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija mr Tamara Srzentić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, predstavnica Sekretarijata za zakonodavstvo Slavica Bajić, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Drago Spajić, dok su kao punopravni članovi Savjeta ispred NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju i NVO Djeca Crne Gore, Milisav Korać i Sabra Decević.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?