Održane prve političke konsultacije između Crne Gore i Jermenije

Objavljeno: 13.05.2022. 10:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Prve političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Jermenije Odnosi između Crne Gore i Republike Jermenije su dobri i prijateljski, i kao takvi predstavljaju osnovu za unapređenje sveukupne saradnje za koju postoji veliki potencijal, ocijenjeno je danas, na prvim političkim konsultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova, održanim u Podgorici. Delegacije su predvodili v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove i ekonomsku i kulturnu diplomatiju Čedomir Fuštić i generalni direktor Direktorata za Evropu Tigran Samvelian.

Tokom bilateralnih konsultacija, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Jermenije.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo novom dinamikom političkog dijaloga, što pruža snažan podsticaj daljoj afirmaciji prijateljskih odnosa Crne Gore i Jermenije, i doprinosi produbljivanju bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Posebno je akcentovana potreba snaženja ukupne saradnje, za koju postoji značajan potencijal, naročito u domenu privrede, turizma, IT tehnologija, čemu Crna Gora i Jermenija pridaju veliku pažnju. Konstatovano da je razvoj pametnih tehnologija i inovacija izuzetno važan u kontekstu društveno-ekonomskog razvoja, što za male zemlje poput Crne Gore i Jermenije predstavlja značajnu priliku za unapređenje saradnje. Na multilateralnom planu, obostrano je pozdravljena konstruktivna saradnja i ukazano povjerenje.

Istaknut je značaj predstojećih posjeta na najvišem političkom nivou, kao i posvećenost dvije strane u pravcu jačanja ugovorne baze, te organizaciji prigodnih kulturnih događaja u svrhu približavanja tradicija i bogatih kulturnih vrijednosti dvije zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?