Odžana press konferencija povodom kampanje protiv nasilja nad ženama „Viđi sam, nisi mali“

Objavljeno: 21.11.2023. 14:16 Autor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Konferencija kojom je obilježen početak kampanje „Viđi sam, nisi mali“ koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, NVO Sigurna ženska kuća i Fudbalski savez Crne Gore, a podržava Misija OEBS-a u Crnoj Gori, održana je u prostorijama Fudbalskog saveza Crne Gore.

Na konferenciji su govorili zamjenica šefice Misije OEBS-a Siv-Katrine Leirtroe, rukovodilac PR službe Fudbalskog saveza Branko Latinović, generalna direktorica Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Mersida Aljićević i program menadžerka u NVO Sigurna ženska kuća Jovana Hajduković.

Generalna direktorica Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Mersida Aljićević je navela da Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreira politike koje se bave zaštitom žrtava nasilja, te da smo se tim povodom odlučili za ovu kampanju, a da bi se ona uspješno realizovala i dala željene rezultate važno je učešće svih relevantnih aktera.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja prvi put učestvuje u kampanji ove vrste koja se bavi podizanjem svijesti preko društvenih mreža. Zajedno smo prepoznali ciljnu grupu, a to su dječaci i mladići, kojima želimo poslati snažne poruke kada je riječ o nasilju nad ženama. Takođe, kroz kampanju smo prepoznali i druge oblike nasilja osim fizičkog. Nastavićemo da činimo sve što možemo da zaštitimo žrtve, da podižemo kapacitete u borbi protiv nasilja i da mijenjamo svijest mladih o ovoj temi, istakla je Aljićević.

Odžana press konferencija povodom kampanje protiv nasilja nad ženama „Viđi sam, nisi mali“

Menadžerka u NVO Sigurna ženska kuća Jovana Hajduković, kazala je da se Sigurna ženska kuća već 24 godine aktivno bavi zaštitom žena sa iskustvom nasilja i da se višegodišnja praksa pokazala da je u emotivnim vezama mladih prisutno nasilje, naročito psihičko, zatim online nasilje, kao i seksualno uznemiravanje.

Djevojke često normalizuju prve znake nasilja, dok muškarci nerijetko imaju obrasce nasilnog ponašanja koji su ukorijenjeni u našoj patrijarhalnoj kulturi, koja često promoviše štetne rodne stereotipe. Definitivno, prevencija je ključna. Sigurna sam da će učešće naših najuspješnih fudbalera, koji su uzor mladim generacijama, doprinijeti mijenjanju stavova i stvaranju društva sa nultom tolerancijom na nasilje, istakla je Hajduković.

Odžana press konferencija povodom kampanje protiv nasilja nad ženama „Viđi sam, nisi mali“

Rukovodilac PR službe Fudbalskog saveza Branko Latinović  je istakao da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv Ministarstva rada i socijalnog staranja i Sigurne ženske kuće za učešće u kampanji „Viđi sam, nisi mali“.

Naši proslavljeni reprezentativci Stevan Jovetić i Stefan Savić vrlo rado su se odazvali ideji i stavili se na raspolaganje organizatorima kampanje, sve sa ciljem podizanja svijesti u našem društvu o potrebi prevencije nasilja nad ženama. Vjerujemo da će ova kampanja imati snažan efekat, da će Jovetić i Savić biti pravi primjeri mlađim generacijama i da ćemo svi zajedno imati uspjeha u borbi sa ovim oblikom društveno neprihvatljivog ponašanja, dodao je on.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a Siv-Katrine Leirtroe kazala je da rodno zasnovano nasilje nije problem koji se može riješiti izolovano, te da se ovaj problem zahtijeva zajednički odgovor. Odluka Fudbalskog saveza Crne Gore da stane uz kampanju “Viđi sam, nisi mali” šalje snažnu poruku da smo svi zajedno u tome. Zajedno možemo napraviti razliku, prekinuti krug nasilja i osigurati pravedniju budućnosti za svaku ženu i djevojčicu u društvu.

Fudbal, kao univerzalni jezik, ima jaku moć povezivanja ljudi iz svih sfera života. Posvećenost Jovetića i Savića temi prevencije rodno zasnovanog nasilja i ovoj kampanji prevazilazi okvire fudbalskog terena, dajući primjer da javne ličnosti imaju važnu ulogu u podsticanju društvenih promjena. Upečatljivom kampanjom na društvenim mrežama i edukacijom za mlade želimo doprijeti do svake ćelije društva, istakla je Siv-Katrine Leirtroe.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/5
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?