Počela obuka zdravstvenih radnika iz crnogorskih porodilišta za promociju dojenja

Objavljeno: 22.09.2021. 11:46 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Počela obuka zdravstvenih radnika iz crnogorskih porodilišta za promociju dojenja

Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a od 22. do 25. septembra organizuje obuku zdrastvenih radnika za promociju dojenja,  kako bi sva crnogorska porodilišta dostigla međunarodne standarde i bila “po mjeri beba”. Obuku pohađaju zdravstveni radnici iz svih porodilišta u zemlji, s ciljem unapređenja podrške koju oni svakodnevno pružaju majkama, bebama i njihovim porodicama u Crnoj Gori.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukućević, zahvaljujući se UNICEF-u na podršci u realizaciji još jednog značajnog projekta za unapređenje zdravlja majki i djece, kao i na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, istakla je važnost ovakvih edukativnih programa za očuvanje zdravlja kako porodilja, tako i beba.

- Svoje stečeno znanje dijelite ubduće nesebično sa svojim kolegama i na taj način doprinosite razvoju našeg zdravstvenog sistema i pomozite da dođemo do sopstvenog akreditovanog programa, koji ćemo u budućnosti primjenjivati, uz uvažavanje smjernica koje smo dobili od UNICEF-a, poručila je državna sekretaka.

- Prema nalazima našeg istraživanja sprovedenog u Crnoj Gori nešto ranije ove godine, gotovo sve majke, tj. 94 odsto njih, smatraju da je neophodno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile. Zadovoljstvo nam je da što udružujemo snage sa EU kako bismo pomogli da se odgovori na ovaj zahtjev majki Crne Gore. Zajedno sa EU podržaćemo i sprovođenje procjene svih porodilišta kako bismo napravili plan za pružanje podrške svakom porodilištu da dostigne međunarodne standarde inicijative „Porodilišta po mjeri majke i djeteta“, poručio je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović naglasila je da promocija dojenja mora biti prioritet svakog društva i da je za podizanje svijesti o dojenju potrebno je da se uključe svi segmenti društva, kao i ukupna javnost.

- U porodilištu  Kliničkog centra na godišnjem nivou obavi se od tri do tri i po hiljade porođaja, među kojima su i porođaji svih rizičnih trudnoća iz cijele Crne Gore. Zbog toga je velika odgovornost naših zaposlenih u promociji dojenja. Ipak, imajući u vidu da se porodilje koje su imale prirodan porođaj kratko zadržavaju u bolnici, najvažniji promoteri dojenja su izabrani ginekolozi i pedijatri u domovima zdravlja, istakla je dr Radulović.

Na obuci, koja će trajati četiri dana, predavači će biti prof.dr Anita Pavičić Bošnjak i dr med, Banana Kunina, eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/1 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?