Podrška evropskih parlamentaraca prozapadnoj orjentaciji Crne Gore

Objavljeno: 09.05.2022. 15:45 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas sa poslanicima Evropske narodne partije (EPP).

U delegaciji EPP bili su Vladimir Bilčik, Andrej Kovačev, Karlo Rasler, Rasa Juknjavičjenje, Tomislav Sokol, Kristijan Zagarc i Blagoj Klimov.

Na sastanku je ocijenjeno da je posjetom našoj državi na Dan Evrope, iskazana podrška i spremnost evropskih parlamentaraca da pomognu prozapadnoj orjentaciji Crne Gore, pri čemu je apostrofirana želja da Crna Gora povrati puno uvjerenje u njenu lidersku poziciju na zapadnom Balkanu.

Šef diplomatije je naglasio važnost saradnje Crne Gore sa poslanicima država članica EU, navodeći da se zalažemo za ubrzanje pregovaračkog procesa, na zaslugama zasnovanom ubrzanju. Na toj liniji, naglasio je da je, nakon dugog vremena zastoja, potrebno da nova Vlada napravi rezultate u oblasti vladavine prava. Ministar Krivokapić kazao je da je njegova uloga, između ostalog i da u komunikaciji sa Parlamentom doprinese institucionalnoj stabilnosti. Tokom razgovora je ocijenjeno da je u kontekstu globalnih previranja i dešavanja u Ukrajini, važno da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije, što bi bilo podsticajno i za ostale države kandidate.

Na sastanku je bilo riječi i o vanjskim uticajima, pri čemu je ocijenjeno da bi suzbijanje malignog djelovanja trećih strana, za crnogorsko društvo značilo više zajedništva, mira i razvoja.

Ministar Krivokapić je istakao da Crna Gora treba da povrati poziciju sidra stabilnosti na Zapadnom Balkanu, baziranog na njenoj istorijskoj tradiciji razvoja multikulturalnosti i religijskog sklada.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?