Podrška Francuske pri izgradnji Univerzitetskog Kliničkog centra u Podgorici

Objavljeno: 15.05.2024. 10:25 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Ministri zdravlja Crne Gore i Francuske konkretizovali saradnju u oblasti zdravstva

Ministar zdravlja Crne Gore dr Vojislav Šimun i ministar za zdravlje i prevenciju Republike Francuske Frederik Valetu, potpisali su danas u Parizu Izjavu namjere između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva za zdravstvo i prevenciju Republike Francuske o saradnji u oblasti zdravstva.

Oblasti saradnje prepoznate ovim dokumentom, odnose se, između ostalog na razmjenu informacija i iskustava u oblasti zdravstva i u duhu tekućih evropskih pregovora, reforme sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, zatim prevencije, hroničnih  nezaraznih bolesti i epidemiološke kontrole zaraznih bolesti uopšte, a prepoznate su i mogućnosti saradnje u oblasti digitalnog zdravlja i telemedicine.

Zahvaljujući se na dobrodošlici, ministar Šimun je istakao da je ovaj susret nastavak saradnje započete na najvećem nivou između premijera Milojka Spaijića i predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njihovog inicijalnog dogovora o saradnji u četiri oblasti, među kojima je i zdravstvo.

Upravo u oblasti zdravstva možemo ostvariti najkonkretniju saradnju, prije svega kroz izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra. Ovaj dokument je temelj za dalju saradnju i buduće korake u uspostavljanju saradnje dvije vlade, kazao je Šimun i podsjetio da je Crna Gora u januaru ove godine potpisala EU4Health ugovor i prenio francuskom kolegi kako bi jako cijenili njihovu podršku u projektnim predlozima.

Na sastanku je bilo riječi i o eventualnoj saradnji kroz plan podrške Institutu Igalo.

„Institut za fizikalnu medicinu i reumatologiju u Igalu  jedini je tog tipa u Evropi. Tražimo kredibilne partnere koji bi ulagali u rekonstrukciju Instituta, što može biti predmet pažnje francuskih partnera, a  pogotovu imajući u vidu lokalitet, kapacitetee i dugu tradiciju ovog lječilišta“, kazao je ministar Šimun. On je upoznao francuskog kolegu sa započetim i planiranim projektima u crnogroskom zdravstvenom sistemu, naglašavajući da bi iskustva Francuske bila izuzetno korisna pri njihovoj realizaciji.

Ministar Valetu je kazao da su se potpisivanjem Izjave namjere stvorili povoljni uslovi za saradnju u oblasti javnog zdravlja između dvije zemlje.

On je zahvalio ministru Šimunu na detaljnom predstavljanju aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo zdravlja i potvrdio interes za izgradnju Univerzitetskog KC u Crnoj Gori, kao i iskazao zadovoljstvo što će se studija izvodljivosti nove zdravstvene ustanove finanisrati iz FASEP programa francuske vlade.

Spremni smo da pomognemo Crnoj Gori. Naš predlog je da idemo projekat po projekat, kako bi iznašli najbolji model saradnje kroz koji Francuska može da se uključi, poručio je Valetu.

Nakon ministarskog sastanka, delegacija se sastala i sa predstavnicima vodećih građevinskih i medicinskih organizacija u Francuskoj, nakon čega je upriličena posjeta bolnici Argenetuil u Parizu, koja bi bila model za izgradnju Univerzitetskog KC. Ova posjeta pružila je priliku za upoznavanje sa načinom funkcionisanja francuskih zdravstvenih ustanova i razmatranje mogućih oblika saradnje i transfera iskustava u crnogorski zdravstveni sistem.

Posjeta delegacije Ministastva zdravlja Crne Gore Francuskoj ocijenjena je korisnom i uspješnom, sa zaključkom da što prije treba pristupiti operacionalizaciji konkretnih aktivnosti predviđenih dokumentom koji su potpisale dvije strane, sa akcentom na infrastrukturnim objektima i jačanju zdravstvenih kapaciteta.

Delegacija Ministarstva zdravlja predvođena ministrom Šimunom boravila u službenoj posjeti Francuskoj, a pored ministra Šimuna, u crnogorskoj delegaciji su i ambassador Crne Gore u Republici Francuskoj Ivan Ivanišević, dr Milena Cojić, državna sekretarka Ministarstva zdravlja, mr Mirjana Đuranović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i dr Aleksandar Čelebić, iz Kliničkog centra Crne Gore.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/2 Foto: PR Služba Ministarstva zdravlja
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?