Podrška učenicima, studentima i nastavnicima

Država pruža različite vrste podrške učenicima i studentima, u vidu stipendija i kredita. Stipendije se dodjeljuju talentovanim učenicima, najboljim studentima, učenicima koji se školuju za deficitarnu kvalifikaciju, kao i učenicima i studentima romske i egipćanske populacije. Dodatnu podršku obezbjeđuju međunarodni partneri kroz programe saradnje i mobilnosti.

Osim dodjele kredita i stipendija, u dijelu učeničkog i studentskog standarda, država pruža podršku učenicima i studentima kroz obezbjeđenje smještaja i ishrane korisnika u učeničkim i studentskim domovima u Crnoj Gori i participaciju troškova prevoza u gradskom i međugradskom saobraćaju.

Takođe, Država je uspostavila Fond za nagrađivanje, a nagrade se dodjeljuju krajem godine za rezultate ostvarene u prethodnoj školskoj godini.

Nadležno ministarstvo svake godine raspisuje Konkurs za dodjelu Državne nagrade “Oktoih” koja se dodjeljuje građaninu/građanki Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. Ukupno se mogu dodijeliti tri nagrade godišnje.

Planirano je da se od školske 2021/2022. godine obezbjeđuju besplatni udžbenici za sve učenike osnovne škole.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?